2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks: De ce prefera Borbely alianţa cu PSD (traducerea integrală)

Wikileaks: De ce prefera Borbely alianţa cu PSD (traducerea integrală)

DECL: 23/07/2015
TAGS: PGOV, PREL, PHUM, PINR, RO, infomaţii biografice, evaluare politică
SUBIECT: Etnicii maghiari din România: informaţii biografice despre liderii şi politicienii cheie
Clasificat de: Robert Gilchrist, şeful secţiei politice pentru motivele 1.4 B şi D

1. (U) Sumar: Partidul etnic maghiar din România, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a susţinut sau a participat la coaliţiile de guvernare din România din 1996. Ambasada trimite informaţiile biografice la zi despre 12 etnici maghiari, personaje cheie, din cadrul dar şi din afara UDMR, care au un impact asupra vieţii politice şi care apar frecvent în presă sau în rapoartele Ambasadei. Sfârşitul sumarului.
2. (C) Ambasada împarte clasa politică maghiară în două grupări: Moderaţii, care au avut o abordare gradată în ceea ce priveşte drepturile etnice şi autonomia pentru etnicii maghiari din România; şi aşa-numiţii „Radicali”, care vor o reformă mai rapidă. Din 1993, Moderaţii, conduşi de Bela Marko, au dominat politica UDMR şi şi-au atins scopurile prin dialog cu partidele şi liderii romîni. Radicalii sunt divizaţi în mai multe facţiuni şi includ mai mulţi foşti membri ai UDMR, nemulţumiţi de mersul lent al schimbărilor sau cu lipsa de oportunităţi pentru membrii mai tineri. Unii caută, de asemenea, schimbări cum ar fi autonomia aproape completă a regiunii secuieşti aflată în centrul Transilvaniei şi un sistem de educaţie complet segregat. Principalele grupări radicale includ Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).
3. (U) Ambasada oferă informaţii biografice despre doi tineri politcieni entnici maghiari şi, de asemenea, informaţii biografice despre doi lideri proeminenţi din judeţele Cluj-Napoca şi Maramureş.

MODERAŢII
Bela Marko: Preşedintele UDMR şi ministru de stat

4. (SBU) Bela Marko este liderul UDMR cel mai important. El a condus partidul din 1993 şi a fost ales în Parlament din 1990. În decembrie 2004, a fost numit de către viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL), premierul Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de ministru de stat, ocupând una dintre cele trei funcţii „vicepremier” din Guvern. Principalele responsabilităţi ale lui Marko ca ministru de stat sunt cultura, educaţia şi integrarea europeană. În realitate, plasarea lui în această funcţie a fost făcută pentru a întări poziţia politică a UDMR-ului în cadrul coaliţiei aflate la guvernare.

5. (C) Cunoscut pentru conduita sa liniştită, Marko şi-a concentrat eforturile pentru ca UDMR să lucreze împreună cu partidele politice existente şi nu împotriva lor. Într-adevăr, în momentul în care a fost ales prima dată în funcţia de preşedinte al UDMR, a declarat într-un interviu că moderaţii, printre care se numără şi el, au „aceleaşi scopuri” ca şi etnicii maghiari mai radicali. El a condus UDMR spre o mai mare cooperare cu alte partide romîneşti, definind rolul UDMR de partid „negociator” de centru care poate înclina coaliţiile majoritare spre stânga sau spre dreapta. În timp, strategia sa a dat roade, pe probleme legate de crearea şcolilor separate în limba maghiară, de restituirea proprietăţilor bisericilor ungureşti şi utilizarea limbilor materne, altele decât romîna, în instanţe şi în alte instituţii oficiale.

6. (C) Marko a ţinut sub control, totuşi, facţiunile mai radicale ale mişcărilor etnice maghiare, deşi nu fără a fi criticat ede către opozanţi vocali precum episcopul Laszlo Tokes sau Zsolt Silagyi (vezi mai jos). A refuzat să aibă un dialog cu Uniunea Civică Maghiară (UCM), o facţiune radicală din interiorul UDMR. El şi persoanele din jurul său au spus, în repetate rânduri, că se tem ca, în condiţiile în care UCM încearcă să-şi impună candidaţi împotriva UDMR, există riscul divizării votului etnic maghiar. O astfel de divizare ar complica şansele pentru orice partid maghiar de a obţine cele cinci procente necesare pentru a intra în Parlament. Gruparea lui Marko din cadrul UDMR a luat măsuri pentru a împiedica UCM să candideze separat, cum ar fi contestarea cu succes a validităţii petiţiei prin care UCM cerea să candideze ca partid la alegerile din iunie 2004. UDMR a contestat faptul că cele aproape 40.000 de semnături de pe petiţia UCM nu sunt valabile. Curtea Constituţională a dat un verdict în favoarea UDMR.

7. (C) Relaţiile personale dintre Marko şi Tăriceanu sunt bune, potrivit contactelor ambasadei. În ciuda acestui fapt, aşa cum este cazul cu multe persoane din UDMR, este cunoscut faptul că Marko preferă să lucreze cu guvernele conduse de PSD. Înainte de alegerile naţionale, care au avut loc în noiembrie-decembrie 2004, UDMR, sub conducerea lui Marko, a negociat o coaliţie cu PSD. Totuşi, după victoria-surpriză a candidatului PNL-PD, Traian Băsescu, în toamna lui 2004, şi numirea lui Tăriceanu în funcţia de premier, voci din interirul UDMR ne-au spus că Marko nu a văzut alte opţiuni decât să înceapă negocierile cu PNL-PD. Acest lucru se potriveşte cu filiosofia sa conform căreia partidul poate obţine avantajeşe cele mai mari prin schimbări elementare şi prin cooperarea cu ambele blocuri politice.

8. (U) Înainte de a-şi asuma conducerea UDMR, Marko a fost scriitor, poet şi redactor-şef al unei reviste literare în limba maghiară. S-a născut pe 8 septembrie 1951, la Târgul Secuiesc, în România. Este căsătorit şi are trei copii. Vorbeşte maghiara, franceza şi româna şi are cunoştiinţe elementare de engleză şi rusă (un interpret este necesat pentru engleză).


LASZLO BORBELY: ministru delegat pentru administrare publică

9. (C) Laszlo Borbely este unul dintre cei trei moderaţi puternici care se află „în spatele scenei” din cadrul UDMR, numiţi şi „cei trei Neptuni”. Alături de Gyorgy Frunda (vezi mai jos), şi de Gyorgy Tokay, el a avut o întâlnire secretă în Neptun, oraş de la malul mării, în 1993 cu PDSR, astăzi Partidul Social Democrat (PSD). La această întâlnire, el a negociat prima cooperare a UDMR cu un partid important românesc. Liderii mişcării radicale (vezi mai jos) consideră această cooperare iniţială cu PSD ca o formă de trădare.

10. (C) Borbely este cunscut pentru afinităţile pe care le are pentru liderii PSD şi pentru calităţile sale organizatorice şi de negociere. El a fost unul dintre principalii arhitecţi unguri ai protocoalelor de cooperare dintre UDMR şi PSD, semnate anual, între 2000 şi 2004, cât timp PSD s-a aflat la guvernare. În această perioadă, UDMR a susţinut în Parlament guvernul minoritar al PSD în schimbul unor concesii elementare incluse în protocoale. Borbely a fost extrem de dezamăgit de victoria supriză a lui Traian Băsescu din noiembrie 2004. El nu a ezitat să informeze personalul ambasadei, chiar a doua zi după victoria lui Băsescu, că UDMR îşi va continua cooperarea cu PSD, cu toate că, la câteva săptămâni după, UDMR s-a alăturat coaliţiei Liberal-Democrate (PNL-PD).

11. (SBU) Borbely a fost membru în Camera deputaţilor din partea judeţului Mureş din 1990. Pe lângă faptul că a fost un membru al guvernului, Borbely deţine şi funcţia de vicepreşedinte al UDMR, a doua cea mai importantă poziţie în partid.

12. (U) Borbely s-a născut pe 26 martie 1954, la Târgu Mureş. A absolvit Institutul de Ştiinţe Economice din Timişoara şi apoi a urmat Academai de Studii Economice din Bucureşti. Este căsătorit şi are o fată. Vorbeşte engleza, româna şi maghiara.

GYORGY FRUNDA: Senator, lider moderat al UDMR
13. (SBU) Mulţi l-ar considera pe Gyorgy Frunda „cel mai european” dintre liderii UDMR. A fost un membru important al delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei (COE) şi are legături strânse cu parlamentarii europeni. Este carismatic şi mulţi dintre liderii UDMR îl caracterizează ca fiind cel mai bun orator din partid. Scopul său principal a fost „să le asigure drepturi vest-europene etnicilor maghiari şi celorlalte minorităţi”. Este în prezent şeful comisiei pentru drepturile omului din Senat. Faptul că este de profesie avocat pentru drepturle omului a ajutat UDMR în mai multe situaţii.

14. (SBU) Frunda a fost membru al comisiei parlamentare care a redactat Constituţia României în 1992. Unul dintre „cei trei Neptuni” care a negociat cu PSD, susţine politica lui Marko Bela a „paşilor mărunţi”. Frunda a fost candidatul UDMR pentru preşedinţie la alegerile din 1996 şi 2000. În sânul UDMR, este şeful Consiliului Reprezentanţilor, un aşa-numit „mini-Parlament” pentru a stabili politicile în cadrul mişcării.

15. (U) Frunda a fost membru al Parlamentului din 1990, prima dată ca deputat, iar din 1992, senator, reprezentând judeţul Mureş. S-a născut pe 22 iulie 1951, la Târgu Mureş. A absolvit Universitatea Babeş Bolyai, Facultatea de Drept, şi a urmat studii post-universitare la Seminarul de la Salszburg. Este căsătorit şi are două fete. Vorbeşte fluent engleza şi franceza şi are cunoştiinţe de germană.

ATTILA VERESTOY: Senator, liderul UDMR de la Senat
16. (SBU) Verestoy reprezintă unul dintre puţinii politicieni ai UDMR care a devenit un om de afaceri multi-milionar. Săptămânalul economic Capital l-a inclus recent în topul celor mai bogaţi 300 de români, cu o avere estimată la 38-40 de milioane de dolari şi plasându-l pe locul 60. Are un doctorat în chimie şi a fost cercetător în perioada comunistă. După căderea comunismului, şi-a câştigat averea din industia alimentară şi a lemnului. Din 2003, soţia şi fiul i-au administrat afacerile.

17. (SBU) Verestoy avea relaţii strânse de afaceri, la începutul anilor ’90, cu reprezentanţi ai partidului anti-maghiar, Uniunea Naţională a Românilor (PUNR). Este cunoscut ca având relaţii strânse cu liderii PSD, între 2000 şi 2004. Datorită influenţei sale economice, Verestoy este unul dintre cele mai puternici membri din cadrul UDMR. Este liderul UDMR de la Senat.

18. (U) Verestoy este senator, reprezentând judeţul Harghita. S-a născut pe 1 martie 1954, în Odorheiul Secuiesc. A urmat, la Şcoala Politehnică din Bucureşti, Facultatea de Chimie. Este căsătorit şi are un copil şi vorbeşte engleza, franceza, maghiara şi româna.

IULIU WINKLER: ministru delegat pentru Comerţ
19. (C) numit ministru delegat pentru Comerţ în decembrie 2004, Winkler a fost activ în politica maghiară de peste un deceniu. Atent, fiind un vorbitor care îşi alege cu grijă cuvintele, Winkler are legături strânse atât în interiorul cât şi în afara partidului. În conversaţii private cu angajaţii ambasadei, a dovedit o orientare pro-americană, pro-afaceri, care reflectă o înţelegere deosebită şi meditaţie asupra subiectului.

20. (SBU) Inginer în electronică prin formare, Winkler s-a ridicat din rândurile UDMR, chiar de când s-a alăturat UDMR, în 1991. Din 2000 şi până în 2001, a fost vicepreşedintele UDMR Hunedoara şi din 2001 a devenit preşedintele acestei organizaţii şi reales în 2003. Ca deputat, între 2000-2004, a fost membru al Comisiei pentru Buget şi Finanţe şi a Comisiei pentru integrare europeană din Camera Deputaţilor.

21. (SBU) Winkler vorbeşte fluent engleza, maghiara, româna şi germana. Are două diplome de bacalaureat şi, în 2003, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. A urmat şi alte cursuri post-universitare în România şi în străinătate. A urmat cursuri de business în Germania, Ungaria, Franţa şi a studiat acţiunile politice şi civile la o scoală recunoscută de Statele Unite de la Timişoara.

PETER ECKSTEIN KOVACS: senator, apărător al drepturilor omului
22. (SBU) Avocat cu expertiză pe problema drepturilor omului şi în administraţia publică locală, Eckstein-Kovacs rămâne un apărător important al drepturilor minorităţilor în Comisia pentru Drepturile Omului şi afaceri juridice din Senat. Timp de un an, în 1999, a fost ministr al minorităţilor etnice. În această funcţie, a criticat şi s-a opus, în repetate rânduri, acţiunilor fostului primar al Clujului, un extremist naţionalist.

23. (SBU) Eckstein-Kovacs este membru fondator şi preşedinte al Cercului Liberal din cadrul UDMR, care cere liberalizarea economică şi se alătură mai mult Partidului Naţional Liberal (PNL) decât altor partide importante. Este de asemenea, membru fondator al mai multor ONG-uri care apără drepturile omului şi a cerut restituirea proprietăţilor bisericilor maghiare şi a alor confesiuni confiscate pe vremea comunismului.

24. (SBU) În timpul campaniei pentru alegerile locale din 2004, Eckstein-Kovacs l-a susţinut evident candidatul alianţei DA, mai degrabă decât pe cel al PSD-ului. Aceasta a fost făcut, în ciuda faptului că UDMR a susţinut guvernul PSD la acea vreme. El şi-a exprimat, de asemenea, făţiş nemulţumirea legată de protcoalele de cooperare între UDMR şi PSD. El a fost foarte vocal în susţinerea candidatului prentru preşedinţie PNL-PD, Traian Băsescu, în timpul alegerilor prezidenţiale, deşi UDMR aranjase deja un pact electral cu PSD. Cu vederile sale care susţin principiile unei pieţe libere, perspectivele sale contrastează mult cu cele ale politicienilor USMR care au adoptat o viziune social-democrată.

25. (U) Eckstein-Kovacs a reprezentat Clujul în Senat din 1996. S-a născut pe 5 iulie 1956, în Cluj-Napoca, având părinţi cu rădăcini evreieşti şi maghiare. A absolvit Universitatea Babes-Bolyai, facultatea de Drept. A urmat studii post-universitare la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Este căsătorit şi are o fată. Vorbeşte engleza, germana, franceza, maghiara şi româna.

RADICALII
LASZLO TOKES: episcopul protestant reformist

26. (SBU) Tokes este cunoscut, atât în România, cât şi în afară, ca fiind preotul de la care a pornit scânteia revoluţiei române. După ce Tokes a criticat public regimul lui Ceauşescu, în decembrie 1989, sute de români i-au înconjurat casa pentru a-l proteja de ameninţarea unei deportări interne făcută de fosta poliţie secretă. A fost primul protest pe scară largă împotriva regimului lui Ceauşescu şi a produs primele băi de sânge. În schimbul rolului important pe care la avut în aşa-zisa „Revoluţii”, UDMR l-a recompensat pe Tokes cu titlul de preşedinte de onoare. Tokes a fost o figură majoră pentru UDMR pe plan internaţional şi printre cei mai influenţi membri ai mişcării.

27. (C) Totuşi, agenda sa radicală de a presa UDMR să ceară autonomia deplină pentru etnicii maghiari l-au izolat în timp, mai ales că liderii UDMR au decis să aibă o abordare moderată. În acelaşi timp, prestigiul său pe plan intern şi internaţional a scăzut, pe măsură ce au apărut acuzaţii legate de deturnări de fonduri şi colaborare cu fostul servicii de informaţii interne. Între 1996 şi 2000, când UDMR făcea parte din coaliţia de centru-dreapta care se afla la guvernare, Tokes a făcut presiuni în continuu pentru retragerea de la guvernare a UDMR.

28. (SBU) În 2003, UDMR i-a retras funcţia de preşedinte de onoare lui Tokes. El a părăsit partidul şi a devenit de atunci unul dintre cei mai feroce critici ai conducerii şi politicilor UDMR. În timpul campaniei electorale din 2004 pentru primăria oraşului Cluj, de exemplu, a spus că ar prefera „un extremist român” în locul unui „trădător de ungur”, manifestându-şi sprijinul pentru extremistul naţionalist Gheorghe Funar în locul candidatului UDMR.

29. (C) Tokes este, în prezent, preşedintele Consiliului Naţional al maghiarilor din Transilvania (CNMT), o facţiune etnică maghiară. Liderii UDMR au spus, în mod repetat, că părerile lui Tokes nu reprezintă opiniile majorităţii partidului. Mulţi s-au plâns de faptul că Tokes, care a fost o dată simbolul „Revoluţiei”, este văzut acum ca un radical marginalizat.

30. (U) Episcopul Tokess-a născut pe 1 aprilie 1952, la Cluj. A urmat Institutul Teologic de la Cluj. Este căsătorit şi are doi copii. Vorbeşte engleza, maghiara şi româna.


ZSOLT SZILAGYI, fost deputat UDMR

31. (SBU) Zsolt Szilagyi a fost primul cel mai tânăr deputat când a intrat în Parlament, în 1990, la 21 de ani. Este cunoscut ca fiind protejatul lui Marko Bela, la începurile carierei sale. Ideologiile lor s-au despărţit de-a lungul anilor, şi, în 2004, Szilagyi a devenit unul dintre cei mai vocali Radicali. În 2004, împreună cu alţi 17 membri, a părăsit UDMR. Încercările sale de a crea un partid maghiar rival – Uniunea civică a Maghiarilor (UCM) – nu au avut succes p-nă în prezent. Dar el a promis să continue în încercarea de a crea o alternativă la UDMR. Eforturile sale au câştigat sprijinul partidului de opoziţie din Ungaria, FIDEZS.

32. (SBU) Nemaifiind în Parlament, Szilagyi stă acum la Oradea. Este un susţinător al episcopului Tokes şi a încercării acestuia de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Pe lângă faptul că este în fruntea UCM, este de asemenea vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de Tokes.

33. (SBU) Szilagyi s-a născut pe 29 iulie 1968 în Oradea. A absolvit la Şcoala Politehnică de la Timişoara, Managementul Construcţiilor. Este căsătorit şi vorbeşte engleza, germana, maghiara şi româna.

DOI MAGHIARI DE SUCCES
ATTILA MARKO: secretar de stat pentru relaţii interetnice

34. (SBU) Expertul în drepturile omului Attila Marko este un politician UDMR de succes care este numit acum în funcţia de secretar de stat în Departamentul de Relaţii Interetnice. El şi-a început cariera politică ca membru fondator al organizaţiei UDMR Braşov. Cu un bagaj solid pe problemele juridice, el a devenit în scurt timp consilier al preşedintelui UDMR Marko Bela.

35. (SBU) În 1997, Attila Marko şi-a început cariera în deptamanentul pe care îl conduce în prezent. A fost martorul de facto al dezvoltării acestui departament, care pe atunci se numea Departamentul pentru protecţia Minorităţilor Naţionale. A avut diverse poziţii în Departament, devenind secretar de stat în ianuarie 2005. Pe lângă faptul că este un expert în drepturile omului, Marko este specialist pe probleme de restituirea proprietăţii. A fost vicepreşedintele comisiei reponsabile de restituirea proprietăţilor religioase, formată prin legea 501/2002, din 2002. Ca şi contemporanii săi, Marko este mai mult un tehnocrat şi nu este implicat în luptele interne din partid.

36. (U) Marko s-a născut pe 27 septembrie 1968, la Braşov. A urmat facultatea de Drept de la Budapesta. Este căstorit şi vorbeşte engleza, maghiara şi româna.

ANTON NICULESCU, secretar de stat
37. (SBU) Anton Niculescu a fost numit secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe în vara lui 2004. Din 2003 şi până la numirea sa, Niculescu a fost preşedintele executiv al UDMR, şi conducând Departamentul de Integrare Europeană. Înainte de 2000, a lucrat pentru coaliţa de dreapta de guvernare, mai întâi ca secretar general adjunct şi apoi ca secretar de stat pentru integrare. Între ocuparea celor două poziţii guvernamentale, a lucrat ca specialist politic pentru Ambasada Statele Unite.

38. (SBU) Politician tânăr şi dinamic, Niculescu a fost implicat într-o serie de activităţi variate, chiar din timpul studenţiei. La începutul anilor 90, a fost jurnalist la o publicaţie în limba maghiară şi colaborator la Radio Europa Liberă. A devenit mai târziu consilier politic la Fundaţia Freidrich Naumann, consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui UDMR Marko Bela şi expert parlamentar la Senat. În timpul campaniei electorale din 1996, a fost purtător de cuvânt pentru candidatul UDMR Gyorgy Frunda.

39. (SBU) În ultimii ani, Niculescu s-a specializat în probleme de integrare europeană, lucrând ca director al Open Society Foundation şi consilier pentru programele finanţate de UE. Este cunoscut faptul că îi displac certurile din cadrul partidului său şi este cunoscut ofiţerilor ambasadei ca fiind mai moderat decât moderaţii din UDMR. Este posibil să calce pe urmele lui Frunda şi să urmeze o carieră centrată pe integrarea europeană. Deşi lui Niculescu îi lipseşte formarea juridică a lui Frunda, cunoaşte foarte bine problemele europene şi are legături foarte bune cu Parlamentul European.

40. (U) Niculescu s-a născut pe 6 mai 1964, la Târgu Mureş. A absolvit Şcoala Politehnică la Bucureşti, Facultatea de Chimie. Are de asemenea un Master în relaţii internaţionale. Este divorţat. Vorbeşte engleza, germana, franceza, maghiara şi româna.

Doi lideri locali proeminenţi
GYONGYIKE BONDI: prefect, judeţul Maramureş

41.(SBU) Gyongyike Bondi reprezintă unul din rarele cazuri de femei etnice maghiare care a ajuns într-o poziţie importantă în cadrul UDMR. Membră a partidului Comunist în timpul lui Ceauşescu, Bondi a fost membru fondator al UDMR şi a obţinut prima poziţie importantă din UDMR în funcţia de secretar al partidului, în 1998. Între 1996-2004, a reprezentat judeţul Maramureş în Camera deputaţilor timp de două mandate. În 2004, a părărsit Parlamentul şi a fost numită prefect de Maramureş, având de asemenea titlul de preşedinte executiv al UDMR Maramureş. Principalele griji ale lui Bondi, cât a fost prefect, au fost dezvoltarea economică, industrială şi turistică a judeţului. În timpul unei vizite făcute de un ofiţer politic al ambasadei, Bondi şi-a exprimat un interes crescut în fluxul de investiţii directe americane şi despre posibilitatea dezvoltării turismului pentru străini în judeţul ei care are un potenţial mare.

42. (C) În prezent, nici o membră UDMR nu este prezentă în Parlament sau în poziţii de secretar de stat. Într-adevăr, câţiva politicieni etnici maghiari s-au plâns ambasadei despre „aparenta lipsa de oportunităţi egale” în cadrul conducerii UDMR. Bondi reprezintă în prezent excepţia de la acest obstacol.

43. (C) Bondi s-a născut pe 2 octombrie 1952, în Cluj. A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Economie. Este căsătorită şi are doi copii şi vorbeşte engleză, franceză, română şi maghiară.

JANOS BOROS: Viceprimar, oraşul Cluj-Napoca
44. (SBU) Boros este viceprimar al Cluj-Napocăi din 2000 şi este cunoscut faptul că are o relaţie strânsă de lucru cu influentul primar PD, Emil Boc. În al doilea mandat ca viceprimar s-a implicat, împreună cu primarul, în proiecte pentru renovarea oraşului cum ar fi construirea de noi locuinţe pentr familiile tinere, restaurarea centrului oraşului şi crearea mai multeor spaţii de parcare în interiorul oraşului. În plus, supervizează crearea de infrastructură de bază pentru întregul oraş. Boros a deţinut funcţii de înaltă responsabilitate în organizaţia UDMR din judeţul Cluj. Înainte de a fi ales viceprimar, a fost secretar al Consiliului municipal şi consilier municipal al UDMR în perioada 1995-2000.

45. (C) în timpul câtorva întâlniri cu un ofiţer politic al ambasadei, Boros şi-a arătat în mod repetat susţinerea pentru realizarea unor investiţii americane în Cluj-Napoca. El a făcut, recent, un parteneriat cu investitor american pentru deschiderea „Justin’s”, un cafe-bar de lux, numit astfel după partenerul său american.

46. (U) Boros s-a născut pe 24 ianuarie 1948, în Cluj-Napoca. A obţinut licenţa în Inginerie la Universitatea Tehnică din Cluj. A studiat, de asemenea, timp de 4 ani, teologia la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Este căsătorit şi are o fată; soţia lui este, în prezent, profesoară de fizică la Budapesta. Vorbeşte puţină engleză, română şi maghiară.

47. (U) Telegramele Ambasadei de la Bucureşti se găsesc şi pe Bucharest SPIRNET. Situl: www.state.sgov.gov/p/eur/bucharest.
TAPLIN

Cele mai citite

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă