4.9 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks aruncă SUA în războiul poreclelor diplomatice

Wikileaks aruncă SUA în războiul poreclelor diplomatice

Documentele scandaloase făcute publice de site-ul WikiLeaks pot crea tensiuni între Statele Uunite şi câteva ţări importante, ai căror lideri au fost descrişi în termeni ireverenţioşi de către diverşi diplomaţi americani. De asemenea, pot apărea diferende separate între statele amintite în mesajele diplomatice cu pricina.

Printre miile de documente popularizate de WikiLeaks se află portrete deloc favorabile liderilor politici din Franţa, Germania, Italia sau Rusia.

„Putin şi Medvedev, ca Batman şi Robin”

Astfel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy este descris drept „suspicios şi autoritar” de către unii oficiali americani. Aceşti subliniază tonul dur pe care îl adoptă preşedintele francez în diferite situaţii.

Premierul Italian Silvio Berlusconi a primit calificative şi mai deranjante. Un oficial american de rang înalt l-a numit „iresponsabil, vanitos şi ineficient în calitatea sa de lider european”. Mai mult, o altă telegramă îl creionează ca un personaj decrepit şi promiscuu: „este slab din punct de vedere  fizic şi politic, face petreceri pănă dimineaţa, ceea ce îl împiedică să se recupereze”.

Liderii ruşi Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin au căpătat şi ei o atenţie deosebită din partea diplomaţilor SUA. Ambasada americană de la Moscova îl descrie pe Putin drept „masculul dominant” sau „Batman”, în timp ce Medvedev este considerat „şters şi ezitant”, respectiv „un fel de Robin, ajutorul lui Batman”.

Gaddafi şi infirmiera sexy

Nici cancelarul german Angela Merkel nu lipseşte din corespondenţele diplomaţilor americani. „Îi este teamă de riscuri şi rareori dă dovadă de imaginaţie”, se arată într-un alt mesaj. De asemenea, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, este calificat drept o „personalitate exuberantă, dar cu puţine competenţe în diplomaţie”.

Deşi nu era o noutate faptul că preşedintele afgan Hamid Karzai nu se bucură de o apreciere unanimă la Washington, un document american îl denunţă ca „extrem de influenţabil şi înclinat să se lase convins de teorii ale complotului”.

Diplomaţii americani au arătat că deţin informaţii extrem de precise şi despre liderul libian Muammar al-Gaddafi: „Depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de încredere. Îi este teamă să survoleze apele şi să urce în clădiri cu etaj şi nu călătoreşte fără o infirmieră ucraineană bine dotată fizic”.

Nu în ultimul rând, premierul turc Tayyip Erdogan este considerat izolat şi prost informat: „Se îndoieşte de toţi, este înconjurat de un cerc de consilieri care îl flatează dar îl dispreţuiesc. Îşi ia aproape toate informaţiile din ziarele islamiste şi analizele ministerelor sale nu îl interesează”.

Dar mesajele diplomatice interceptate de WikiLeaks conţin şi alte informaţii cu potenţial exploziv.

„Hackerii” din guvernul chinez şi armele nucleare din lumea arabă

Cum ar fi bănuielile că guvernul Chinei este implicat în infracţiuni cibernetice la nivel global sau că Iranul ar încerca să transforme focoasele nucleare pe care le-a obţinut de la Coreea de Nord în rachete cu rază lungă.

Potrivit documentelor, diplomaţii americani s-au arătat îngrijoraţi şi în privinţa materialului nuclear deţinut de Pakistan, despre care au notat că ar putea fi folosit pentru fabricarea unei arme atomice.

În plus, WikiLeaks a descoperit o potenţială muşamalizare orchestrată de statul Yemen şi liderii militari americani. Astfel, un mesaj menţionează despre conversaţia dintre preşedintele Yemenului şi fostul comandant al operaţiunilor americane din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, generalul David Petraeus, în care primul se referea la atacurile asupra bazelor al-Qaeda din Yemen: „Vom continua să spunem că bombele sunt ale noastre, nu ale voastre”.

Spionaj cu ordin de la Hilary Clinton

Un alt mesaj precizează că secretarul de stat Hilary Clinton instruia unii oficialii americani să spioneze conducerea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Rusia este iarăşi menţionată, americanii suspectând Kremlinul de legături cu reţele de crimă organizată.

Printrele miile de documente obţinute de WikiLeaks se găseşte şi unul care aminteşte de un avertisment transmis de SUA către autorităţile germane, în 2007, să nu emită mandate de arestare pentru agenţii CIA care au reţinut şi închis, în Afganistan, un cetăţean german a cărui singură vină era că avea acelaşi nume cu un suspect de terorism. 

Toate aceste informaţii, şi încă multe altele, au fost publicate începând de duminică de wikileaks.org. Sunt, în total, peste 250.000 de mii de documente trimise de diplomaţi americani la Washington, reprezentând schimburi informaţii confidenţiale sau secrete între 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din întreaga lume şi Departamentul de Stat american. Telegramele vizează perioada 28 decembrie 1966 – 28 februarie 2010.

„Americanii au un aer de superioritate”

Analistul de politică externă Dan Petre spune ambasadorii şi alţi diplomaţi, nu numai cei americani, au făcut dintotdeauna rapoarte de genul celor dezvăluite de WikiLeaks. Însă rostul acestor documente – completează Dan Petre – este să rămână clasificate.

„Sunt în mod clar dăunătoare, chiar dacă prea multe reacţii la nivel oficial nu vor atrage. În schimb, cinismul lor va stârni opinia publică”, adaugă analistul.

Care conchide precizând că viziunea americană asupra lumii – reflectată de mesajele diplomatice de pe WikiLeaks – nu este până la urmă o surpriză: „Americanii au avut dintotdeauna un aer de superioritate. Liderii europeni şi cei din restul lumii nu au decât să se înveţe cu această atitudine”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Adăposturile din Kiev modernizate, pentru a proteja populația în fața atacurilor aeriene

În raionul Solomin din Kiev, unde locuiesc peste 300.000 de persoane, administrația a amenajat zeci de adăposturi, situate la subsolul unor imobile Intensificarea atacurilor aeriene...

Golden State Warriors și Dallas Mavericks stabilesc un nou record NBA! Klay Thompson, spectacol în San Francisco

Golden State Warriors și Dallas Mavericks au oferit unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din istoria NBA în noaptea de duminică spre luni. Într-o...

Termenul limită pentru amnistia fiscală este 19 decembrie

Contribuabilii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe termenul limită pentru a beneficia de facilități fiscale Persoanele fizice și firmele care vor să beneficieze de amnistia...
Ultima oră
Pe aceeași temă