Deblocarea "intereselor" care tergiverseaza reglementarea diferendului transnistrean are nevoie de o vointa politica din partea Kremlinului, a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin, intr-un interviu acordat agentiei RIA-Novosti si citat de BASA-press.
Seful statului a declarat ca reglementarea politica a conflictului transnistrean este tergiversata de grupari criminale care au interesul de a folosi acest teritoriu pentru contrabanda si producere de arme.
"In calea reintegrarii stau grupari criminale, sustinute, la randul lor, in coridoarele Rusiei", sustine presedintele moldovean.
Potrivit lui, "cheia" solutionarii acestui diferend se afla in Rusia. Liderul si-a exprimat speranta solutionarii acestei probleme pana in 2009 sau chiar mai mai repede, deoarece sunt intrunite toate premisele pentru reglementare.
"In toti acesti ani, din partea Kremlinului, mai exact a presedintelui Rusiei Vladimir Putin a existat o perceptie pozitiva fata de propunerile inaintate de mine in cadrul intrevederilor noastre. Dar este un paradox, pentru ca nu mai reusim sa ne apropiem de o solutie, de indata ce intervine o provocare, fie locala, fie ccidentala, fie o scurgere de informatii", a precizat presedintele. El a subliniat ca reglementarea este tergiversata la niveluri inferioare.
Presedintele a declarat ca problema transnistreana, care in 1992 a atins o faza de conflict armat, este in prezent depasita la nivel social. Voronin a anuntat ca pe ambele maluri ale Nistrului se vorbesc aceleasi limbi, ca exista aceeasi religie, echipele de fotbal ale Transnistriei joaca in campionatele nationale, iar din cei 700.000 de locuitori ai regiunii transnistrene, jumatate detin pasapoarte moldovenesti.
"Ce fel de conflict este acesta? Nu mai vorbesc de faptul ca oamenii se casatoresc, se imprietenesc, isi fac vizite", a declarat presedintele.
Potrivit lui Voronin, citat de RIA-Novosti, sustine ca Republica Moldova este dispusa sa examineze diferite variante de reglementare, in scopul reintegrarii teritoriale a tarii.
Presedintele a respins acuzatiile Tiraspolului referitoare la blocada economica a autoproclamatei republici.
"Ce fel de blocada? Este normal ca 13 intreprinderi care produc non-stop armament sa vrea sa le vanda, respectiv sa aiba nevoie sa le scoata din regiune. Acest lucru este normal, iar controlul pe care l-am instituit cu Uniunea Europeana si respectiv Ucraina, este anormal?", s-a intrebat liderul moldovean.
Seful statului a precizat ca noile reguli, care functioneaza deja, au deschis piata europeana pentru agentii economici transnistreni.