13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialVictorie a dreptei spaniole

Victorie a dreptei spaniole

Partidul Popular (de opozitie) a obtinut cele mai multe voturi in alegerile locale si regionale din Spania, prima victorie in fata socialistilor dupa sapte ani.

 

Rezultatul este cu atat mai important cu cat alegerile locale si regionale sunt considerate un test inaintea alegerilor legislative de anul viitor. Incepand din 1983, partidul care a obtinut cele mai multe voturi in alegerile locale a castigat si legislativele.
Diferenta intre populari si socialisti a fost de doar 155.991 de voturi (0,7 procente), ceea ce i-a determinat pe socialisti sa aprecieze ca rezultatul pe care l-au obtinut a fost "in general bun, cu exceptia Madridului". In capitala, reprezentantul Partidului Popular (PP), Alberto Ruiz-Gallardon a obtinut fara probleme al doilea mandat ca primar, cu un scor-record in istoria orasului, de 55,54 la suta din voturi din primul tur de scrutin. Esperanza Aguirre, tot din Partidul Popular, a fost reconfirmata in functia de presedinte al comunitatii Madrid, conservatorii inregistrand astfel o dubla victorie.
Partidul Popular a pierdut insa majoritatea absoluta in Navarra si in Baleare. Socialistii (PSOE) si-au pastrat suprematia in cinci regiuni, la care s-au adaugat si Canarele, unde i-au devansat pe nationalistii regionali.
Victoria lui Alberto Ruiz-Gallardon si a Esperanzei Aguirre le intareste acestora pozitia intr-o eventuala cursa pentru conducerea Partidului Popular, exercitata acum de Mariano Rajoy. Desi este contestat de aripa dura a conservatorilor (intre altele si pentru ca a oficiat casatoria unui cuplu de homosexuali), Alberto Ruiz-Gallardon este, potrivit unui recent sondaj Ipsos, omul politic cel mai popular din Spania, cu 64 la suta opinii favorabile, devansandu-l pe actualul premier, socialistul José Luis Rodriguez Zapatero (cu 55 la suta optiuni favorabile). Deocamdata, Ruiz-Gallardon a exclus ideea de a-i face concurenta lui Rajoy, cuvantul de ordine al conservatorilor in vederea legislativelor din 2008 fiind unitatea. "Ceea ce a spus Madridul astazi va spune intreaga Spanie. Viitorul sef al guvernului se numeste Mariano Rajoy", a declarat, diplomat, Ruiz-Gallardon, dupa confirmarea triumfului sau.

» Craioveanu, ales

Rezultatele oficiale au confirmat ieri faptul ca fostul fotbalist roman Gica Craioveanu a devenit consilier local in Getafe, oras in care este extrem de popular datorita succeselor repurtate cu echipa de fotbal. Craioveanu, in varsta de 39 de ani, era pe pozitia a doua pe lista de candidati pentru Consiliul Local al Partidului Popular, care a obtinut 11 locuri de consilieri. Getafe este condus de 24 de ani de un primar socialist care, potrivit declaratiilor acordate cotidianului "Romania libera" de Craioveanu, s-a aratat extrem de deschis fata de propunerile acestuia legate de promovarea sportului intre copiii si tinerii comunitatii. Fostul fotbalist este singurul roman ales in urma scrutinului din Spania.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă