Autoritatile de la Canberra au confirmat, ieri, ca australianul Douglas Wood, eliberat saptamana trecuta, a fost detinut alaturi de un cetatean suedez, relateaza agentiile internationale de presa.
Anuntul autoritatilor australiene survine la nici 24 de ore dupa ce Ministerul suedez al Afacerilor Externe a anuntat eliberarea lui Ulf Hjertstrom, in varsta de 63 de ani. Rapirea acestuia nu a fost facuta publica de catre autoritatile de la Stockholm decat dupa eliberarea sa, nefiind oferite alte detalii.
Ulf Hjertstrom locuia in Irak de 14 ani, lucrand in domeniul petrolier. El a relatat cotidianului „Aftenbladet” ca a fost rapit la 25 martie, fiind detinut in conditii foarte dificile” pana la 30 mai, cand rapitorii sai – care au solicitat rascumparare – l-au eliberat. „Aftenbladet” relateaza pe larg despre traumatica experienta a concetateanului lor, dat fiind ca opinia publica din Suedia a fost profund socata la aflarea vestii despre rapirea unui conational in Irak. De altfel, nici macar familia acestuia nu a stiut de la bun inceput adevarul despre circumstantele disparitiei sale, fratele sau fiind informat abia dupa cateva saptamani despre rapire, autoritatile suedeze solicitandu-i acestuia din urma discretie totala.
Teroarea falselor executii
Intr-un alt interviu acordat agentiei suedeze TT, Hjertstrom a raspuns intrebarilor legate de perioada sa de captivitate. El a relatat ca a stat alaturi de un ostatic australian, a carui stare psihica era deosebit de precara. „Am incercat sa-i ridic moralul, pentru ca am realizat ca era singura cale ca acesta sa supravietuiasca”, a declarat fostul ostatic suedez. In legatura cu rapitorii sai, Hjertstrom a spus ca acestia l-au numit „dusman al tarii” si ca l-au supus, de mai multe ori, unei imense terori psihologice prin punerea in scena a unor false executii. „Mi-au legat mainile de zid (…) mi-au dat jos legatura de la ochi (…) au scos un pistol (…) si apoi au tras. Glontul mi-a trecut la cativa milimetri de ureche”, a relatat fostul ostatic, marturisind ca a fost nevoit sa asiste si la executii reale ale unor ostatici. Totusi, Hjertstrom spune ca de la bun inceput a banuit ca scopul rapitorilor au fost „banii, si nimic altceva”.
Presa suedeza speculeaza zilele acestea intens asupra contributiei aduse de catre suedez la eliberarea australianului. Conform „Aftenbladet”, informatiile furnizate de Hjertstrom ar fi avut un rol crucial in punerea in libertate a lui Wood, survenita dupa aproximativ doua saptamani de la eliberarea lui Hjertstrom. Autoritatile de la Canberra nu au confirmat aceasta speculatie si nici informatia ca cei doi au fost colegi de suferinta. „Putem confirma doar ca Wood a fost detinut impreuna cu un cetatean suedez, care a fost eliberat cu circa doua saptamani inaintea lui”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe australian. Refuzul autoritatilor de a furniza alte detalii trebuie sa fie inteles ca o consecinta a „chestiunilor operationale”, a mai spus oficialul.
Populatia irakiana – „carne de tun” pentru teroristi
In acest timp, in Irak numarul atentatelor comise de extremistii islamici a crescut exponential dupa ce un siit a devenit prim-ministru, in urma rezultatului alegerilor. Seful diplomatiei irakiene, Hoshiar Zebari, aflat zilele acestea la Bruxelles, unde a inceput de ieri conferinta internationala pentru reconstructia Irakului, a informat ca fortele irakiene de securitate au reusit, totusi, sa aresteze in ultimele saptamani sute de combatanti straini, infiltrati in tara pentru comiterea de atentate sinucigase. Potrivit lui Zebari, teroristii fac parte din diferite grupari islamiste, inclusiv din reteaua Al Qaeda. La randul sau, noul ambasador al SUA in Irak, Zalmay Khalilzad, a afirmat ca rebelii se folosesc de populatia irakiana drept „carne de tun” in lupta lor pentru cucerirea lumii arabe.