15.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialUn român, în topul celor mai influenţi tineri din lume realizat de...

Un român, în topul celor mai influenţi tineri din lume realizat de revista Time

Ionuţ Budişteanu, românul de 19 ani care a inventat un prototip de autoturism ce nu are nevoie de şofer, a fost nominalizat în topul anual al adolescenţilor care vor schimba lumea, realizat de publicaţia americană „Time“.

Ionuţ Budişteanu a ajuns în atenţia opiniei publice în luna mai, după ce a câştigat marele premiu de 75.000 de dolari şi medalia de aur la cea mai mare competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) din SUA.

„Cercetătorul de 19 ani a cucerit locul I şi un premiu de 75.000 de dolari la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie pentru liceeni, din luna mai. El a proiectat un prototip ieftin de autoturism ce nu are nevoie de şofer. Prototipul lui Ionuţ Budişteanu atrage atenţia că astfel de autoturisme pot fi realizate în serie cu numai 4.000 de dolari, o sumă mult mai mică decât cea folosită de Google, de 75.000 de dolari, pentru un prototip asemănător. Studentul român a folosit inteligenţa artificială şi o cameră video montată”, au scris jurnaliştii de la Time despre românul care ocupă poziţia a noua în clasament.

Budişteanu, în prezent student la Facultatea de Matematică şi Informatică din Cadrul Universităţii din Bucureşti şi membru al celei mai mari asociaţii internaţionale de informatică – Association for Computing Machinery -, a susţinut că nominalizarea sa în publicaţia britanică este de bun augur pentru România.

„Sunt foarte mândru de faptul că am fost nominalizat de revista „Time“ drept unul dintre cei mai influenţi tineri ai anului 2013. Sunt foarte mândru că am reuşit să prezint România într-o lumină pozitivă”, a scris Ionuţ Budişteanu pe o reţea de socializare.

Totodată, tânărul cercetător a spus că este foarte fericit pentru că ”îşi vede visul cu ochii” şi că poate arăta străinilor că ”românii sunt foarte inteligenţi şi inventivi”.

Topul realizat de publicaţia americană face parte dintr-un proiect mai amplu, celebrul ”TIME 100”, care îi adună pe cei mai influenţi oameni de pe mapamond. Redactorul-şef adjunct al revistei, Radhika Jones, a susţinut că, în stabilirea clasamentului, publicaţia apelează la corespondenţii pe care îi au în toate colţurile lumii. Aceştia trimit propunerile ţinând cont de rolul pe care activitatea pe care o are nominalizatul o are în societate, în funcţie de creativitate, viziune, dar şi de barierele sau recordurile pe care le doboară.

Clasamentul cuprinde personalităţi tinere cunoscute pentru reuşitele lor în diferite domenii, de la literatură, ştiinţă, activism şi modă, la sport şi entertainment.

Astfel, tânărul din Râmnicu Vâlcea apare în topul revistei Time alături alţi 15 adolescenţi, printre care: favorita Premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, de fiica cea mare a preşedintelui Barack Obama, Malia Obama, de jucătoarea de golf Lydia Ko, dar şi de înotătoarea Missy Franklin.

Pe primele trei locuri ale topului realizat de revista Time s-au clasat Lorde, o cântăreaţă de 17 ani din Noua Zeelandă, jucătoarea de golf Lydia Ko (16 ani) şi Nick D`Aloisio (18 ani), creatorul unei aplicaţii cumpărate de Yahoo cu suma de 30 de milioane de dolari.

Cele mai citite

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...

Persoanele active de 50-64 de ani, cele mai vulnerabile la dificultăți financiare

Conform unei cercetări recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), persoanele active cu vârste între 50 și 64 de ani sunt cele mai...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă