3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialUltimul drum al lui Soljenitin

Ultimul drum al lui Soljenitin

» Scriitorul rus Alexandr Soljenitin a fost inmormantat ieri la manastirea ortodoxa Donkoi din Moscova, in prezenta a sute de persoane, intre care si presedintele Dmitri Medvedev.

Manastirea Ortodoxa Donkoi, unde Alexandr Soljenitin a fost inhumat ieri conform ultimelor sale dorinte, este loc de odihna vesnica pentru multe personalitati ale Rusiei antibolsevice. Marele scriitor si disident rus, detinator al Premiului Nobel pentru literatura si crestin devotat, a ales si el Donkoi, iar Patriarhul Alexei al II-lea a acceptat personal cererea sa in 2003.
O multime compacta a asistat la funeraliile lui Soljenitin. Oameni de toate varstele, veniti din regiuni indepartate ale Rusiei, imbracati sobru, cu lumanari sau flori in mana, au participat la ceremonia religioasa de la Marea Catedrala, condusa de 15 preoti in vesminte albe, si apoi la depunerea sicriului in mormant.

 

Fortele de ordine desfasurate la manastire nu au putut tine piept multimii care s-a inghesuit cand cortegiul funerar s-a pus in miscare de la Marea Catedrala din caramida rosie si cu turle negre spre cimitrul aflat la o suta de metri departare. Un soldat purtand un portret alb-negru al marelui disparut a precedat alti zece camarazi care duceau jerbe de flori, urmati de alaiul religios si de sicriul escortat de patru militari. La mormant, trei salve de arma au fost trase in aer pe fondul muzicii militare, iar apropiatii au aruncat pamant peste sicriu. Presedintele Medvedev, care si-a intrerupt vacanta la bordul unei ambarcatiuni pe Volga, a asistat discret la ceremonia religioasa. Premierul Vladimir Putin l-a eclipsat pe seful statului in omagiul oficial prin care a adresat condoleante. A fost primul care a salutat memoria marelui scriitor, a fost primul care s-a inclinat in fata sicriului acestuia si primul care a luat cuvantul in public pentru a-i aduce omagiu. Venirea lui Putin la ceremonia organizata in ajun la Academia de stiinte a fost transmisa in direct la televiziune, sosirea lui Medvedev la manastire nu.

Critic si demascator al universului concentrationar sovietic, autorul "Arhipelagului Gulag" si al "Pavilionului cancerosilor" a decedat duminica la domiciliul sau din Moscova, la varsta de 89 de ani, lasand in urma o opera monumentala. A relatat lumii realitatea sistemului totalitar sovietic plecand de la propria experienta a lagarelor si de la marturiile prizonierilor. Nascut in 1918 in Caucaz, a fost condamnat in 1945 la opt ani de lagar pentru ca, intr-o scrisoare adresata unui amic, a criticat competentele militare ale lui Stalin.
Celebra figura a disidentei, el a fost privat de cetatenia sovietica in 1974 si expulzat din URSS. A trait doua decenii in exil in Germania, Elvetia si apoi in SUA, revenind in Rusia, in 1994.
Soljenitin a trait retras in ultimii ani la "dacha" sa moscovita, facand mereu apel catre tanara generatie pentru a reveni la valorile traditionale. Dar, daca cei varstnici au fost afectati de moartea marelui scriitor, cei tineri au ramas indiferenti.

» Omagiu international
Omagiile au inceput sa curga a doua zi dupa anuntarea decesului lui Alexandr Soljenitin, unul dintre "cei mai mari ganditori ai secolului XX", "demascator" al totalitarismului, care a sfidat puterea sovietica denuntand ororile Gulagului.
"A cazut unul dintre marii arbori", declara Comitetul Nobel pentru literatura. "Gratie descrierilor lagarelor, el a deschis ochii numeroaselor persoane de stanga, obligandu-le sa puna in discutie comunismul", declara, la randul sau, Horace Engdahl, secretar general al Academiei Suedeze care decerneza Nobelul literaturii. "Va ramane unul dintre marii scriitori ai epocii noastre, chiar daca acum a plecat."
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, s-a declarat "intristata" de decesul scriitorului rus, "una dintre vocile cele mai importante ale secolului XX", care "a adus ororile Gulagului la cunostinta lumii intregi".

Premierul canadian Stephen Harper a tinut sa sublinieze ca Soljenitin a adus "un serviciu extrem de pretios Occidentului relevand intreaga brutalitate" a comunismului sovietic. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a adus omagiu "uneia dintre cele mai mari constiinte ale Rusiei secolului XX", iar cancelarul german, Angela Merkel, "unui moralist, unui combatant al arbitrariului care nu s-a temut si s-a angajat pentru drepturile omului".
In Rusia, fostul presedinte Mihail Gorbaciov a salutat un "barbat cu destin unic" care a fost unul dintre primii care a biciuit "cu voce tare caracterul inuman al regimului stalinist". Presa i-a consacrat pagini intregi, mentionand "Sfarsitul unei epoci" si titrand "Profetul a murit in tara sa".
La Bucuresti, presedintele Traian Basescu l-a decorat post-mortem pe Alexandr Soljenitin cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Mare Cruce "pentru curajul si demnitatea de care a dat dovada, remarcandu-se ca una dintre cele mai mari constiinte ale Rusiei secolului XX si pentru contributia avuta la imbogatirea patrimoniului literaturii universale". Decoratia va fi trimisa familiei scriitorului.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu a dus salariul mediu net pe economie la 5.228 lei, un plus de aproape 14% față de 2023

În ultimele luni, România a înregistrat o creștere semnificativă a salariului mediu, astfel că nivelul de trai al românilor s-a îmbunătățit constant datorită politicilor...

UE alocă fonduri pentru apărare: Bruxelles a anunțat modificări importante privind alocarea fondurilor de Coeziune

Fondul de Coeziune devine sursă de finanțare pentru industria de armament și mobilitate militară Țările UE au posibilitatea de a redirecționa o parte din resurse...

Iranul și Rusia și-au conectat rețelele de plată, pentru a facilita tranzacțiile

Acest parteneriat, pregătit de mai bine de doi ani, se desfășoară în contextul sancțiunilor internaționale aplicate ambelor state Iranul și Rusia au realizat o conexiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă