Acordul de 'parteneriat strategic' pentru dezvoltarea relatiilor in toate domeniile si aprofundarea dialogului politic intre Uniunea Europeana si Brazilia, semnat, miercuri, a iscat critici in unele tari membre UE.
In avanpremiera conferintei internationale pe tema biocarburantilor, pe care Brazilia o va gazdui in 2008, presedintele Lula da Silva a venit la Bruxelles sa pledeze pentru o revolutie mondiala in energie, biocarburantii fiind o alternativa organica la petrochimia care domina astazi lumea.
Criticile europenilor se axeaza pe doua mari teme:
Brazilia – "cornul abundentei" vegetale – recurge la taieri masive a padurii amazoniene, fibra fiind folosita la producerea biocarburantilor.
Brazilia exploateaza nemilos forta de munca, milioane de oameni saraci fiind tratati ca niste slcavi pe plantatie, adeseori doar pentru o cana de apa si o bucata de paine.
In atari conditii, parteneriatul este considerat imoral, desi pretul biocombustibililor este mic, inferior produselor petroliere.
Summitul UE-Brazilia i-a reunit pe presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, primul ministru portughez Jose Socrates, care a preluat presedintia semestriala a UE, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana, primul ministru al Sloveniei Janez Jansa, care va prezida UE incepand de la 1 ianuarie 2008, si comisarul european pentru comert Peter Mandelson.