Guvernele din UE si-au afisat luni sustinerea fata de inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo si dorinta de a-l ajuta pe noul presedinte al SUA, Barack Obama, in aceasta misiune.
Reuniti la Bruxelles, ministrii de Externe din UE au dezbatut ieri, pentru prima data, eventualitatea primirii unora dintre cei 245 prizonieri de la Guantanamo impotriva carora SUA nu a formulat nici o acuzatie. UE nu a luat insa nici o decizie ieri, pentru ca Washingtonul nu a formulat inca o cerere oficiala.
"Mai intai, trebuie sa vedem ce vor cere americanii si apoi vom vedea ce vom decide", a spus ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a carui tara asigura presedintia UE. El a reamintit ca, in acest gen de chestiuni juridice, "tine de fiecare guvern in parte sa ia o decizie".
Cel putin sase sau sapte state din UE sunt dispuse sa primeasca prizonieri de la Guantanamo care risca sa fie persecutati in tarile de origine, pentru a arata disponibilitatea de a-l ajuta pe presedintele american Barack Obama sa inchida acest centru de detentie. In plus, asa cum a explicat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, asumarea acestei responsabilitati este o masura justificata nu numai umanitar, ci si politic, date fiind cererile repetate ale UE pentru inchiderea inchisorii devenite simbol al exceselor administratiei Bush in lupta antiterorism.
Potrivit "Le Figaro", Polonia si Romania se numara printre tarile cel mai putin dispuse sa primeasca prizonieri, dupa ce au fost acuzate ca au gazduit pe teritoriul lor centre de detentie secrete ale CIA.