» Presedintele american, Barack Obama, a ordonat revizuirea sau anularea unei serii de politici controversate ale predecesorului sau republican, George W. Bush, ordonand oprirea pentru 120 de zile a proceselor suspectilor retinuti la Guantanamo, in vederea unei apropiate inchideri a centrului de detentie. O politica la fel de controversata insa – cea a transferurilor secrete ale CIA – a fost pastrata de noul lider de la Casa Alba.
Potrivit "Los Angeles Times", la o zi dupa ce a dat ordinul suspendarii actiunilor judiciare impotriva detinutilor de la baza americana Guantanamo Bay, presedintele Obama a emis un ordin privitor la procedurile extraordinare folosite de Agentia Centrala de Informatii in lupta impotriva terorismului.
Chiar daca multi dintre sustinatorii lui Obama se asteptau la o restrictionare drastica a metodelor de ancheta ale CIA, sistemul transferurilor secrete de detinuti va putea continua.
Ordinul prezidential, emis de Obama pe 22 ianuarie, prevede numai o revizuire a politicii transferurilor secrete de detinuti, cu toate ca procedura folosita de CIA i-a adus presedintelui republican George W. Bush critici la fel de dure precum cele legate de centrul de detentie de la Guantanamo Bay.
Organizatiile pentru apararea drepturilor omului, institutii oficiale ale Uniunii Europene au denuntat transferurile secrete de detinuti, sustinand ca scopul procedurii autorizate de Bush era interogarea suspectilor de terorism in state ale caror sisteme juridice permiteau sau tolerau torturarea detinutilor. Conform "Los Angeles Times", ordinul din 22 ianuarie al presedintelui Obama nu suspenda procedura transferurilor secrete, limitandu-se doar la o revizuire viitoare a acestei politici pentru a elimina posibilitatea transferurilor catre tari ce practica tortura.
» Scandalul transferurilor CIA
Politica transferurilor secrete de suspecti de terorism instituita de administratia Bush a generat un scandal de proportii in Europa. La momentul dezvaluirii ei in presa americana, o serie de guverne europene au fost dur criticate pentru ca au permis SUA sa foloseasca aeroporturile lor pentru transferul detinutilor – multi dintre acestia neavand nici un statut legal recunoscut.
Romania si Polonia au avut parte de acuzatii si mai grave, cotidianul Washington Post sustinand ca, pe teritoriul celor doua state europene, CIA ar administra centre de detentie secrete. O ancheta a Consiliului Europei a conchis ca Bucurestiul si Varsovia au gazduit centre de detentie ale CIA, insa guvernele din cele doua tari au negat vehement acest lucru.