16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTimosenko ascute arma nationalista pentru duelul cu Ianukovici

Timosenko ascute arma nationalista pentru duelul cu Ianukovici

Liderul opozitiei proruse din Ucraina, Viktor Ianukovici, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale, pare sa-si fi intarit pozitia electorala inaintea turului doi din 7 februarie, obtinand sustinerea implicita a candidatului clasat pe locul al treilea, omul de afaceri Serghei Tighipko. Ianukovici a obtinut pe 17 ianuarie 35% din voturi, intrand in turul al doilea cu premierul Iulia Timosenko, care si-a adjudecat 25% din sufragii. Iesit din cursa, in ciuda celor 13,6%, Tighipko a declarat dupa primul tur ca nu il va sustine pe nici unul dintre cei doi candidati ramasi in cursa, cu toate ca ambii i-au propus public postul de premier. La inceputul acestei saptamani insa, Tighipko a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca Ucraina trebuie sa reevalueze acordul privind importul de gaze din Rusia – o critica implicita la adresa lui Timosenko, artizana intelegerii comerciale cu Moscova.

Relatia cu Rusia continua, de altfel, sa domine atmosfera politica si electorala din Ucraina intre cele doua tururi. Dornica sa adune voturile candidatilor eliminati in primul tur, Timosenko a decis sa mizeze pe mobilizarea electoratului nationalist din vestul tarii, unde Rusia nu are o imagine favorabila. La Lvov, Timosenko s-a pronuntat impotriva prezentei Flotei ruse in Crimeea, si a promis ca, daca va castiga, rusa nu va deveni limba de stat in Ucraina. Linia nationalista si adversitatea fata de Rusia continua insa sa fie cvasimonopolul presedintelui in functie, Viktor Iuscenko. Dupa ce a declarat – fara efect – ca Ministerul de Externe nu ar trebui sa accepte scrisorile de acreditare ale noului ambasador trimis de Rusia, imediat ce el a iesit din cursa prezidentiala, Iuscenko a starnit protestele Moscovei si pe cele ale comunitatilor evreiesti din Rusia decorandu-l cu cea mai inalta distinctie ucraineana pe Stepan Bandera, fondatorul Armatei de Insurectie Ucraineana (UPA), o grupare paramilitara care in timpul celui de-al doilea razboi mondial a luptat pentru independenta Ucrainei impotriva sovieticilor. Potrivit istoricilor ucraineni, Bandera a salutat initial sosirea nazistilor in 1941, inainte de a le declara razboi in 1943. In acest interval, UPA a participat la masacre impotriva evreilor, iar intre 1943 si 1947 a trecut la epurarea etnica a regiunilor Galitia si Volhynia, masacrand intre 60.000 si 100.000 de polonezi.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă