Echipa internationala de scafandri care a participat la operatiunea de aducere la suprafata a unui tezaur din apele Marii Jawei si-a incheiat lucrarile, comoara, stocata intr-un hangar din Jakarta, fiind susceptibila sa ia mintile arheologilor, dar si ale negustorilor de antichitati.
Este vorba despre incarcatura unei nave scufundate in secolul al X-lea care a fost scoasa la lumina de scafandri belgieni, francezi, australieni, germani si britanici dupa 24.000 de scufundari la 54 metri adancime. Tezaurul este compus din 250.000 de piese, in principal ceramica din epoca „Celor cinci dinastii chineze” (907-960), dar si din obiecte obtinute de la negustori arabi. Platouri decorate cu dragoni, papagali si alte pasari, portelanuri albe translucide, servicii de ceai ornate cu flori de lotus, farfurii cu marginea fin decupata, toate aceste bogatii stau „la desarat” in vase cu apa dulce intr-un depozit anonim din Jakarta. Luc Heymans, patronul belgian al santierului de excavatie, declara pentru AFP ca este vorba de „o incarcatura cu totul exceptionala. Cele cinci dinastii reprezinta o epoca despre care exista foarte putine informatii si prea putine obiecte in muzee. Or, aceasta epava acopera un gol”.
Inventarul mai cuprinde numeroase alte minunatii, asemenea comorii lui Ali Baba – flacoane minuscule de parfum, ulcioare din pamant ars, vase cu gat alungit si pahare din sticla colorata din vremea dinastiei Fatimizilor, care a domnit in urma cu peste o mie de ani in Egipt. Seful scafandrilor declara ca in penultima zi a plonjarilor a descoperit un loc cu cateva cioburi si de sub 30 cm de harburi a scos manerul din aur al unei sabii. Heymans a adaugat ca din epava care s-a scufundat la 130 de mile de Jakarta au fost scoase peste 14.000 de perle si o multime de pietre pretioase – peste 4.000 de rubine, circa 400 de safire, peste 2.200 de granate, iar portelanurile provin dintr-un cuptor foarte special, unul imperial.
Jefuitorii de comori
In plan istoric, tezaurul adus la suprafata este o marturie a intretaierii intre lumea islamica, China si Indonezia, care era faramitata in regate. Heymans insista asupra „transparentei” stocarii, „urmand etica arheologica” intr-un arhipelag reputat pentru opacitatea sa in acest domeniu. Fiecare piesa este repertorizata si se stie din ce zona a epavei provine. In fiecare saptamana echipa a trimis autoritatilor indoneziene DVD-uri cu toate piesele fotografiate si inventariate.
Santierul, inaugurat in urma cu 18 luni, a avut o perioada cand a fost inchis dupa ce, la 6 noiembrie 2004, o nava apartinand marinei indoneziene a alungat brutal scafandrii de pe barja ancorata in largul marii. Atunci, agentia de protectie a patrimoniului submarin indonezian declarase: „Se suspecteaza ca straini ilegali incearca sa recupereze un tezaur”. Afacerea s-a solutionat dupa lungi negocieri, Heymans vorbind despre faptul ca au fost tinta unor atacuri din partea unei societati concurente, citand numele unui „jefuitor de epave”, cunoscut in Asia de Sud-Est. Dar pastreaza secreta identitatea „partenerilor privati europeni” care finanteaza firma sa, Cosmix, inregistrata in Dubai. Heymans evoca un buget de 5 milioane de euro si precizeaza ca statul indonezian va primi 50% din suma obtinuta din vanzari.