16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA si Germania, la summitul dezacordurilor

SUA si Germania, la summitul dezacordurilor

Cancelarul german Angela Merkel a sosit joi la Washington pentru o vizita oficiala de trei zile, care va fi dominata de disensiunile legate de solutiile aplicate de cele doua guverne pentru iesirea din criza. Statele Unite si Germania au pozitii diferite si in privinta operatiunilor din Afganistan, inchiderea Guantanamo sau incalzirea globala.

Intalnirea cancelarului conservator german cu presedintele american Barack Obama la Casa Alba are loc cu doua saptamani inainte de summitul G8 din Italia, unde liderii tarilor puternic industrializate vor prezenta propuneri pentru reglementarea pietelor financiare si combaterea incalzirii globale – doua subiecte asupra carora Washingtonul si Berlinul nu si-au ascuns pana acum divergentele.
Merkel, care va candida pentru un al doilea mandat in septembrie, nu a ezitat in trecut sa critice masurile economice ale lui Barack Obama, exprimandu-si ingrijorarea ca infuzia masiva de foduri de stat in economie va duce la cresterea inflatiei, dupa finalul recesiunii. Chiar la inceputul acestei luni, liderul german a avut o interventie mai putin obisnuita, solicitand Rezervei Federale a SUA sa revina la o "politica de bun-simt".

 

In opinia sa, acest lucru ar insemna o limitare a preluarii de datorii publice sau private de catre banca centrala a SUA, limitarea cheltuielilor publice si retragerea cat mai rapida a capitalului suplimentar intro-dus pe piata pentru combaterea crizei. In privinta incalzirii climaterice globale, divergentele dintre Germania si SUA s-au atenuat considerabil, o data cu preluarea fotoliului de la Casa Alba de catre Obama. Merkel considera insa ca promisiunile lui Obama nu sunt suficiente si doreste sa obtina din partea Washingtonului angajamente ferme – dublate de cifre – privind reducerile de emisii planuite de Washington.

si presedintele american are la randul sau o serie de neimpliniri in relatia cu Germania. Dupa ce a promis ca il va ajuta pe Obama sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo, Berlinul a stabilit conditii drastice pentru a-i gazdui pe fostii detinuti, declarati nevinovati de  justitia americana. De asemenea, Merkel a refuzat in repetate randuri solicitarile SUA privind suplimentarea efectivelor germane din Afganistan, care in prezent se ridica la 3.720 de militari.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă