5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA s-au implicat în dezvoltarea forţelor armate bulgare, potrivit WikiLeaks

SUA s-au implicat în dezvoltarea forţelor armate bulgare, potrivit WikiLeaks

Noi documente diplomatice americane date publicităţii de WikiLeaks arată că SUA şi-au asumat un rol activ în dezvoltarea forţelor armate bulgare, insistând asupra capacităţilor pentru misiunile în străinătate, relatează NewsIn.

Documentul, intitulat „Strategie pentru a defini modernizarea militară a Bulgariei”, este un raport diplomatic trimis în 29 octombrie 2007 de fostul ambasador american la Sofia, John Beyrle.

Diplomatul subliniază că decizia guvernului bulgar Stanişev de a revizui proiectul de modernizare a armatei „Planul 2015” reprezintă o oportunitate importantă pentru ca Statele Unite să influenţeze dezvoltarea capacităţilor armate bulgare pe termen mediu şi lung.

Beyrle apreciază că SUA ar trebui să ajute Bulgaria să îşi consolideze capacitatea de a desfăşura forţe în misiuni din străinătate în loc să îşi investească resursele, deja limitate, în achiziţia de sisteme scumpe de armament, influenţând astfel deciziile viitoare ale Sofiei privind cumpărarea de arme.

„Scopul nostru principal este să creştem capacitatea Bulgariei de a desfăşura şi lucra împreună cu forţele SUA şi NATO în străinătate. Ţinând cont de resursele sale foarte limitate, pledăm pentru investiţii mai mari pentru forţele terestre bulgare, din moment ce achiziţia de vehicule blindate suplimentare, antrenarea, echipamentele personale şi de comunicaţii vor avea un impact mai mare şi imediat asupra capacităţii de desfăşurare decât cumpărarea de noi avioane de luptă sau nave. Considerăm că Bulgaria ar trebui convinsă să evite achiziţii mari de noi sisteme aeriene şi navale şi să se orienteze, poate, către sisteme la mâna a doua de complexitate medie, ce ar permite militarilor bulgari să înveţe mai repede noile tehnologii şi astfel să devină parteneri mai repede. Salutăm vizitele unor oficiali SUA, NATO şi EUCOM aici (în Bulgaria – n.red.), ce subliniază mesajul constant de interoperabilitate şi capacitate de desfăşurare”, afirmă fostul ambasador bulgar la Sofia, în raport.

Potrivit documentului, înalţi oficiali din Ministerul bulgar al Apărării au avertizat în privat ambasada SUA că fostul guvernul bulgar intenţiona să îşi reducă cheltuielile militare de la circa 2,5% din PIB la 2,1% sau chiar mai puţin în următorii ani, ceea ce „face prioritizarea proiectelor de modernizare şi alocarea atentă a resurselor reduse şi mai importantă pentru Bulgaria”.

„Intenşionăm să îi prezentăm guvernul bulgar următoarele propuneri şi să folosim aceste puncte ca bază pentru a ghida strategii bulgari către o viziune privind modernizarea care să corespundă cel mai bine intereselor noastre comune. Aceste propuneri vizează să completeze şi să consolideze, nu să înlocuiască obiectivele forţei NATO, precum şi să ghideze bulgarii către decizii cheie de achiziţie care să le amelioreze capacitatea de a îndeplini aceste obiective”, a scris Beyrle.

Priorităţile prezentate de SUA se concentrează pe creşterea capacităţii de desfăşurare a forţelor bulgare, eliminarea echipamentele învechite, evitarea achiziţiilor foarte mari, care ar afecta bulgetul, şi menţinerea unor capacităţi de nişă ale armatei bulgare.

„Deşi Bulgaria are aproape 40.000 de militari nu are mjloace de a desfăşura şi resurse foarte limitate pentru a susţine forţele în afara graniţelor sale. Majoritatea celor 727 de militari desfăşuraţi în prezent provin din patru batalioane de manevră ale forţelor terestre, iar care aproape toţi au fost transportaţi şi sunt susţinuţi de Statele Unite. Aceste realităţi reprezintă limitările de bază pentru creşterea implicării bulgare în Irak şi Afganistan. Prioritatea ar trebui să fie încurajarea Bulgariei să investească în echipamente, vehicule şi arme care să îi permită să desfăşoare (trupe – n.red.) şi să lupte împreună cu SUA şi NATO în străinătate”, explică diplomatul.

În ceea ce priveşte încurajarea evitării unor proiecte majore de achiziţie de armament, documentul subliniază că „Bulgaria a fost supusă la presiuni intense din partea Franţei pentru a semna un acord de cumpărare de vase în valoare de peste un miliard de dolari”. „În timp ce modernizarea marinei rămâne un obiectiv, vom pleda în continuare împotriva cheltuirii de către Bulgaria a unei sume mai mare decât bugetul său anual pentru apărare pe o singură achiziţie, în special în condiţiile în care aceasta depăşeşte necesităţile operaţionale ale Bulgariei”.

Beyrle menţionează şi că actualele avioane militare bulgare au ajuns la finalul perioadei de folosire, dar SUA vor descuraja Sofia să cumpere aparate ruse sau avioane noi Eurofighter, Gripen şi Joint Strike Fighter, pledând în schimb pentru versiuni mai vechi de avioane americane, F-16 sau F-18, în special pentru a nu-şi risipi resursele.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

O nouă accidentare pentru Ansu Fati! Extrema Barcelonei va fi indisponibilă timp de patru săptămâni

Ansu Fati (22 de ani), considerat cândva o mare speranță a Barcelonei, s-a accidentat din nou în timpul unui antrenament desfășurat miercuri dimineața, a...

Real Madrid îl aduce pe Trent Alexander-Arnold! Marca confirmă fundașul lui Liverpool va ajunge liber de contract pe Bernabeu

Real Madrid a făcut o mișcare importantă pe piața transferurilor, semnând cu Trent Alexander-Arnold, fundașul de 26 de ani al lui Liverpool, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă