3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpionaj rusesc impotriva NATO si UE

Spionaj rusesc impotriva NATO si UE

» Depistarea intr-o pozitie-cheie a ierarhiei NATO a unui spion eston care furniza informatii Rusiei este o "catastrofa" pentru Alianta Nord-Atlantica, estimeaza oficialii si expertii.

Herman Simm (61 de ani), oficialul eston din Ministerul Apararii arestat in luna septembrie sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei, era unul dintre responsabilii echipei de proiectare si implementare a sistemelor informatice de protectie a datelor NATO. El avea acces la toate informatiile clasificate "top secret" din orice stat membru al NATO. In plus, avea si autoritatea de a acorda autorizatii de acces la informatii clasificate, avand astfel posibilitatea sa infiltreze si alti agenti.
Detaliile despre activitatea sa de agent al Rusiei par desprinse din cartile "clasice" de spionaj din perioada Razboiului Rece. Desi lucra in domeniul tehnologiei de varf, Simm il contacta pe agentul sau de legatura cu ajutorul unui emitator radio. La fel ca in anii ‘50-’60, el si sotia sa Heete – fost avocat al politiei estone – lucrau in echipa, motiv pentru care si Heete a fost arestata, sub acuzatia de complicitate.

 

Si, tot ca in timpul Razboiului Rece, Simm a fost tradat de propria lacomie. El a atras atentia dupa ce a cumparat mai multe terenuri si proprietati, printre care o ferma pe coasta Marii Baltice si o vila intr-o suburbie la moda a capitalei estone, Tallin. Agentul lui de legatura, care se dadea drept om de afaceri spaniol, a facut si el o greseala grava, incercand sa recruteze inca un spion. Cel vizat a semnalat insa autoritatilor tentativa de racolare, iar "spaniolul" a fost pus sub supraveghere, descoperindu-se astfel si legaturile sale cu Simm.

"Prejudiciu istoric" adus Aliantei
NATO si UE au format propriile echipe de evaluare a prejudiciilor si de ancheta, intrucat Simm a avut acces la aproape toate documentele transmise intre membrii celor doua structuri, inclusiv analize confidentiale privind criza din Kosovo sau razboiul din Georgia si chiar programul de aparare antiracheta. Ideea ca toate acestea au ajuns sau ar fi putut ajunge la serviciile de informatii rusesti (SVR) i-a facut pe oficialii occidentali sa vorbeasca despre cazul Simm ca despre o catastrofa. seful comisiei parlamentare estone de supraveghere a agentiei guvernamentale de securitate, Jaanus Rahumägi, se teme ca NATO a suferit "prejudicii istorice". Simm este comparat cu fostul agent CIA Aldrich Ames, racolat de KGB (predecesorul SVR), dar prin anvergura informatiilor la care a avut acces si a potentialelor prejudicii provocate nu este exclus ca estonul sa-l fi depasit pe precursorul sau american, provocand cel mai grav scandal de spionaj de dupa incheierea Razboiului Rece.

Dincolo de informatiile obtinute, serviciile secrete rusesti au mai avut un succes: semanarea neincrederii intre membrii Aliantei, nu doar Estonia, ci si celelalte state baltice si foste comuniste fiind acum privite cu suspiciune. "Trebuie sa pornim de la presupunerea ca serviciile de informatii rusesti mai au si alti «Simm» in tarile baltice", declara un oficial de la Bruxelles pentru publicatia germana "Der Spiegel". O consecinta directa este si faptul ca NATO si UE sunt acum silite sa-si reconsidere sistemul de transmitere a informatiilor.

» Spion in adormire
Inca din anii ‘80, cand tarile baltice au inceput lupta pentru independenta, serviciile secrete rusesti si-au pus problema asigurarii influentei in regiune. Exista informatii si dovezi ca Herman Simm a fost recrutat de KGB inca de atunci si, potrivit cotidianului eston "Postimees", citat de agentia rusa Ria-Novosti, el le-ar fi declarat anchetatorilor ca a fost abordat de agenti rusi in anii ‘90 si amenintat ca va fi demascat ca om al KGB in cazul in care nu colaboreaza. Cel mai probabil este insa ca Simm sa nu fi rupt, de fapt, nici un moment legaturile cu serviciile secrete rusesti, avand statutul de spion in adormire", activat in momentul in care a ajuns intr-o pozitie din care putea aduce cele mai mari servicii Moscovei.

Un fost responsabil de rang inalt din politia estona a declarat pentru "Postimees" ca Simm ar fi putut fi recrutat de KGB in anii ‘80, in perioada in care a fost student la Academia de Politie din Moscova, cand a fost prins vanzand marfuri de contrabanda aduse din Estonia. Inainte de a ajunge sef al departamentului de analiza informatica al Ministerului eston al Apararii, in 1995, Simm a mai exercitat diferite functii in Ministerul de Interne si in comandamentul politiei estone.
In 2001 a fost numit sef al departamentului nou-infiintat de protectie a secretelor de stat.

Cele mai citite

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă