16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialSerbia, intre Europa si Rusia

Serbia, intre Europa si Rusia

» In Serbia au avut loc alegeri municipale si generale anticipate, a caror miza o constituie viitorul european al tarii. Potrivit sondajelor, cele mai mari sanse de a forma guvernul le au ultranationalistii.

Lupta electorala s-a dat intre Partidul Democrat (DS) al presedintelui Boris Tadici si Partidul Radical Sarb (SRS), condus de fostul contracandidat al lui Tadici la prezidentiale, Tomislav Nikolici. Ambele partide erau creditate in jurul a 35% din intentiile de vot. Proeuropenii lui Tadici sunt insa izolati pe scena politica a Serbiei, in vreme ce ultranationalistii pot forma o coalitie solida.

Potrivit Europei Libere, la initiativa liderului istoric al SRS, Voislav seseli, aflat in inchisoarea de la Haga sub acuzatia de crime de razboi, intre SRS si Partidul Democratic din Serbia (DSS), condus de premierul Voislav Kostunita, s-ar fi convenit deja formarea unei coalitii de guvernamant.
DSS era creditat cu 12% din intentiile de vot, iar Kostunita si Nikolici sunt perfect de acord ca viitorul Serbiei este alaturi de Rusia, si nu alaturi de UE. De altfel, ambii au atacat Acordul de Stabilitate si Asociere semnat saptamana trecuta de Tadici cu UE si l-au acuzat pe presedinte de "tradare". La o eventuala coalitie SRS-DSS s-ar putea alatura si Partidul Socialist Sarb (SPS), creditat cu 7%, care pastreaza linia ideologica a lui Slobodan Milosevici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă