„Andreas de Maiziere se afla pe lista acuzatilor. La Commerzbank are loc o ancheta pentru suspiciune de spalare de bani”, a anuntat purtatoarea de cuvant a Procuraturii Generale din Frankfurt, Doris Moller-Scheu.
Acum o saptamana seful de personal de la Commerzbank din Frankfurt isi prezenta demisia numai „din motive personale”. Scandalul de la Commerzbank Ð a treia banca din Germania Ð n-a mai putut fi insa musamalizat. Zilele trecute procuratura anticoruptie din Frankfurt a facut o razie in birourile lui de Maiziere si ale altor patru manageri de la Commerzbank. Inca de la inceputul anului 2004 institutia financiara era pusa sub urmarire de procuratura din Frankfurt si de Centrul de Supraveghere a Finantelor (BAFIN) deoarece prin diverse firme Commerzbank a procedat la „spalare de bani”. Printre cei cinci suspectati este si un reprezentant al Commerzbank din Taskent. De Maiziere (55 de ani) Ð varul ultimului premier al fostei RDG, Lothar de Maiziere Ð era membru in forul de conducere a bancii din anul 2000, angajat pentru „afacerile cu Europa de Est”.
Din anul 2001 Commerzbank avea la Taskent o reprezentanta. Prin filiala sa First National Holding din Luxemburg Commerzbank detinea actiuni la Telekom Invest din Rusia. La randul sau, Telekom Invest participa la mai multe societati de telecomunicatii rusesti care au fost privatizate anul trecut. Leonid Reiman, ministrul pentru Telecomunicatii din Rusia, este, de asemenea, implicat in scandal. Pentru deciziile sale in favoarea privatizarilor Reiman a primit bani de la Commerzbank, circa 100 milioane de euro.
Un rol important in afacerile dubioase l-a jucat societatea Eurocapital din Frankfurt, infiintata de doi fosti angajati de la Commerzbank. Potrivit „Wall Street Journal”, Commerzbank, prin firme-fantoma, a participat la tranzactii ilegale. Banii s-au „scurs” in societati camuflate in fonduri de investitii provenite din Rusia. Administratia acestor patru fonduri era preluata de managerii de la Eurocapital. „Financial Times Germania” relateaza despre Commerzbank ca a participat la Holding Telecominvest (TCI) din Sankt-Petersburg in anii '90. Legaturile dintre Holding Telecominvest din Rusia si Commerzbank sunt investigate in momentul de fata de BAFIM.
In marile concerne din Germania scandalurile financiare se tin lant. Deja saptamana trecuta au avut loc la Volkswagen din Augsburg si la Infincon, important producator de chipuri, demisiile unor manageri. Procuraturile ancheteaza pentru spalare de bani, abuz si luare/dare de mita. Picante in afacerea VW sunt aventurile unor manageri cu prostituate din Praga, platite din banii concernului. In acest timp angajatilor de la Volkswagen li se cer reduceri de salarii substantiale.