Compania Walt Disney a fost dată în judecată de o organizaţie pentru drepturile omului pentru că a discriminat o angajată musulmană. Femeia spune că a fost hărţuită de colegi şi de şefi, nu a fost lăsată să poarte vălul islamic şi a fost jignită în mod repetat, fiind silită să-şi dea demisia, relatează presa internaţională.
Pe de altă parte, într-un comunicat oficial, compania susţine că parcurile de distracţie Disneyland au în spate „o istorie lungă în adaptarea la o mulţime de cereri de natură religioasă ale angajaţilor de toate credinţele”, însă nu a comentat nimic în legătură cu procesul.
Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile a dat în judecată conglomeratul Disney, după ce angajata Imane Boudlal, în vârstă de 28 de ani, de origine marocană, a fost dată afară pentru că nu voia să renunţe la hijab, în 2010. Lui Imane i s-a spus „cămilă” şi „teroristă” „săptămânal, dacă nu lunar”, în cei doi ani în care a lucrat la Storytellers Café din parcul Disneyland din California, potrivit publicaţiei americane The New York Times.
De asemenea, mai mulţi colegi i-au spus că araba este limba teroriştilor şi că a fost educată să facă bombe, a susţinut Imane, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. „Disneyland spune că este cel mai fericit loc de pe Pământ, însă am început să mă confrunt cu hărţuirile din prima zi de muncă acolo. Situaţia s-a înrăutăţit din clipa în care am început să port hijab-ul. Legătura mea cu vălul n-ar putea fi mai americană: la ceremonia de naturalizare, am înţeles că am libertatea să fiu cine vrea să fiu şi că îmi pot practica liber religia. Nici Disney şi nici altcineva nu-mi poate lua asta”, a arătat Boudlal, într-o declaraţie trimisă presei, potrivit The Guardian.
Femeia povesteşte că s-a plâns în scris la patru şefi, însă nimeni nu a luat nici o măsură. Mai mult, unul dintre şefi chiar i-a spus să nu se mai plângă atât de mult.
Pe de altă parte, conducerea cafenelei unde lucra Imane Boudlal susţine că angajatei i s-au oferit mai multe variante pentru a putea să-şi poarte hijab-ul în continuare, pe care le-a refuzat. Femeia spune că i s-a propus să lucreze „în spate”, departe de ochii clienţilor , cât timp purta vălul islamic. Ea a refuzat, susţinând că „aceste opţiuni o umilesc şi reprezintă o încălcare a credinţei ei”. Apoi, compania a eliminat-o din planificarea săptămânală a turelor şi ea nu a mai venit la muncă.
De asemenea, o purtătoare de cuvânt a companiei Disney spune că uniforma pe care ar fi trebuit s-o poarte femeia ar fi fost modificată dacă i s-ar fi permis să-şi păstreze vălul. Compania chiar s-a oferit să-i facă un văl care să se potrivească cu uniforma (vezi foto), însă Imane Boudlal a spus că vrea să poarte vălul ei tradiţional. „Ea a respins toate ofertele noastre şi a refuzat să mai vină la muncă” se mai arată într-un comunicat al companiei.
Nu este pentru prima oară când conglomeratul Walt Disney se confruntă cu acuzaţii de discriminare. În 2009, grupul Eurodisney, din apropiere de Paris, a primit vizita unui funcţionar însărcinat de justiţie, după o plângere a asociaţiei SOS Racisme, care îl acuza că utilizează fişe cu caracter etno-rasial pentru a-şi recruta salariaţii, potrivit Mediafax.
Asociaţia non-guvernamentală susţinea că cei care vor să aplice pentru un loc de muncă la filiala din Paris trebuie să aparţină unei ţări foste colonie franceză sau să fie francezi şi, de asemenea, că organizaţia prefera ca cei mai mulţi angajaţi să fie europeni. Disney a negat acuzaţiile, explicând că, la vremea aceea, 36% dintre angajaţi erau din afara Uniunii Europene.