3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomii din Ungaria sunt terorizaţi

Romii din Ungaria sunt terorizaţi

Mai multe manifestaţii împotriva romilor au avut loc în ultimele săptămâni în Ungaria. Romii dintr-o localitate din nordul ţării a fost asediaţi timp de două săptămâni de miliţie, informează realitatea.net.

În satul Gyongyospata din nordul Ungariei trăiesc în jur de 450 de rromi. Tensiunile cu „ungurii”, aşa cum le spun romii, nu sunt o noutate. În ultima perioadă însă, rromii au fost terorizaţi de o nouă miliţie, dublată de susţinătorii partidului extremist Jobbik, notează publicaţia franceză Liberation.

La un an de la alegerile în care a obţinut 17% din sufragii, Jobbik a scăzut în sondaje, marginalizat de dreapta ultra-conservatoare a premierului Viktor Orban. Pentru a recâştiga teren, extrema dreaptă se mizează pe acţiuni xenofobe şi reactivează problema ţiganilor.

Pe 6 martie, mai mult de 1000 de miliţieni s-au strâns în centrul satului, chemaţi de Jobbik „să apere ungurii”. Mulţi dintre ei purtau uniforma şi cascheta neagă şi cizmele „Asociaţiei civililor pentru un viitor mai bun”. O mare parte purtau şi eşarfe sau insigne cu dungi albe şi roşii, semn al apartenenţei la fosta miliţie Jobbik, Garda Maghiară, dizolvată în justiţie în 2009. Graţie acestei miliţii, mica mişcare studenţească Jobbik a devenit un partid popular în Ungaria. Garda a defilat în mai multe sate din nord, cu o comunitate de romi numeroasă, adesea la apelul primarilor, incapabili să menţină ordinea.

Adunarea a avut loc la Gyongyospata pentru că în iarna trecută un pensionar din sat s-a sinucis, după ce fusese prădat şi hărţuit de ţigani, explică Liberation.

Susţinuţi de alte grupări fasciste – Armata Naţională a Santinelelor, cu bretele şi berete verzi, Garnizoana, cu berete roşii, Armata brigadierilor, cu capă, pălărie neagă şi bici, membrii noii patrule au rămas în sat timp de două săptămâni.

„Ne urmăreau peste tot în sat, chiar şi la magazine, le simţeam răsuflarea în ceafă… Ne-au jignit pe stradă, ne-au umilit. La şcoală, conducerea le spunea copiilor că dacă nu sunt cuminţi o să spună gărzii… Şi în timpul ăsta, unde era Statul? Nimeni nu a reacţionat, iar poliţia locală i-a susţinut pe tipii ăştia, vorbeau cu ei, le strângeau mâna”, a povestit Janos Farkas, liderul comunităţii rome din Gyongyospata.

Un alt rom a povestit cum era în permanenţă supus la injurii: „Ţigan care puţi, întoarce-te în India! Vrem o Ungarie albă! Iar acum, vecinul meu, care nu este rom şi cu care mă înţelegeam bine, îmi întoarce spatele pe stradă”.

Coşmar pentru unii, eliberare pentru alţii

„Vă muţumim pentru aceste câteva zile de linişte”, i-a spus directorul şcolii lui Gabor Vona, preşedintele Jobbik, venit în sat.

Într-un final, Ministerul de Interne a reacţionat şi a înlocuit poliţiştii din sat cu echipe de la Budapesta şi Mislok. Miliţienii au plecat, dar Asociaţia Patrulelor Civile a fondat o filială locală, în care sunt înscrise mai mult de o mie de persoane. Locuitorii au profitat de întâlnirea cu Vona ca să-şi exprime nemulţumirea: „Ţiganii fură tot. Fructele şi legumele din grădini, păsările, hărţuiesc bătrânii pe stradă şi le cer bani ca să îi lase să treacă. A avute dreptate Sarkozy să îi trimită pe ţigani acasă. Pe ai noştri, i-am da cu dragă inimă”. Un alt locuitor s-a arătat indignat faţă de preocuparea faţă de romi: „Toate asociaţiile pentru drepturile omului, Amnesty, Crucea Roşie, au venit aici ca să apere ţiganii. Dar pe noi, ungurii, cine o să ne apere?”

Potrivit publicaţiei franceze, Jobbik seamănă sămânţa urii. Un alt marş, organizat la 180 de kilometri de Budapesta a avut loc sâmbăta care a trecut. Secnariul este mereu acelaşi: plecând de la un fapt divers, partidul lansează tema criminalităţii ţiganilor. Localitatea Hejoszalonta a fost împărţită în două de trupele speciale pentru a nu izbucni violenţe între susţinătorii Jobbik şi reprezentanţii asociaţiilor anti-discrimare.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă