1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia - "stat sălbatic" şi sursă de trafic de persoane

România – „stat sălbatic” şi sursă de trafic de persoane

Fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004, că România, este „un stat sălbatic”. Într-o altă depeşă WikiLeaks, România e identificată drept sursă a traficului de prostituate către Franţa.

Potrivit depeşei redactate de ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europenă, Rockwell Schnabel, într-o discuţie care a avut loc la 27 aprilie 2004, conservatorul britanic Chris Patten aprecia că Bulgaria şi România – state care se pregăteau să încheie negocierile de aderare în acel an – erau mai puţin pregătite să adere la UE decât Croaţia, ţară care la acel moment nici nu era candidată pentru aderarea la blocul comunitar.

Patten, care în discuţia cu ambasadorul SUA opina că UE nu va deveni niciodată „o putere adevărată” pentru că întotdeauna un stat va face opinie separată şi va bloca decizii, făcea referiri şi la alţi lideri din statele care tocmai aderaseră la UE. Preşedintele Ciprului grecofon (partea de sud, neocupată de forţele turceşti) era descris de Patten drept „avocatul” fostului dictator iugoslav Slobodan Miloşevici. Mai mult, comisarul european englez, îi dezvăluia interlocutorului său american că, nici Ciprul nereunificat nu ar fi trebuit să fie primit în UE în acel an şi că aderarea părţii de sud a insulei a fost forţată de Grecia, care a cerut integrarea Ciprului grecofon în schimbul acceptării în UE a unor ţări nordice. Finlanda şi Suedia, cele două state nordice membre UE, au aderat la blocul comunitar în 1995, când Grecia era deja membră cu drepturi depline de nouă ani.

România, sursă de trafic de persoane către Franţa

Într-o altă depeşă, mult mai recentă, diplomaţii americani de la Paris transmiteau la Washing-ton, informaţii despre prostitu-ţia din Franţa, apreciind că România este una dintre sursele traficului de persoane exploatate de reţelele de proxenetism din Franţa.

Informaţiile sunt conţinute într-o notă diplomatică, clasificată „confidenţial”, şi transmisă de ambasada americană din Paris, pe 22 octombrie 2009, la sediul FBI din Washington DC. Depeşa diplomatică prezintă situaţia din Franţa privitoare la securitate, combaterea terorismului şi a atitudinilor extremiste, fiind redactată pentru informarea directorului FBI, care urma să efectueze o vizită la Paris. De asemenea, este prezentată situaţia politică din Franţa, sunt abordate probleme militare, situaţia schimbului de date, situaţia traficului de persoane, situaţia generală din Franţa şi problema crizei economice.

Referirile la România sunt conţinute în secţiunea „Trafic de persoane” a documentului. „Constituţia (Franţei – n.red.) interzice traficul de persoane în orice scop. Cu toate acestea, traficul de femei şi copii în scopul exploatării sexuale comerciale, muncii forţate şi infracţio-nalităţii reprezintă o problemă. Prostituţia este legală. Cu toate acestea, legea interzice procurarea, ajutarea, menţinerea, solicitarea publică şi obţinerea de profit de pe urma altei persoane care se prostituează. Aplicarea acestor legi variază, iar activitatea infracţională legată de prosti-tuţie rămâne o problemă”, se arată în nota diplomatică trimisă de Ambasada SUA de la Paris. Franţa „a fost o destinaţie a victimelor aduse prin reţele de trafic în principal din Africa (Camerun şi Nigeria), centrul şi estul Europei (în special din Bulgaria şi România), fosta URSS şi, din ce în ce mai mult, din Asia (în special din China), în scop de prostituţie şi exploatare”, arătau diplomaţii americani la Paris.

Mafia, cea mai gravă problemă a Bulgariei

Telegramele diplomatice publicate de WikiLeaks arată şi percepţia diplomaţiei americane cu privire la situaţia internă din Bulgaria. Crima organizată este cea mai gravă problemă cu care se confruntă Bulgaria, potrivit unei note din 2005 a fostului ambasador american la Sofia, James Pardew.

Depeşa din 7 iulie 2005, citată de cotidianul britanic The Guardian, susţine că de la căderea comunismului, în 1989, şi după turbulenţii ani ‘90, scena crimei organizate din Bulgaria a suferit schimbări majore, dar încă are legături cu crima organizată din Rusia, inclusiv cu o importantă figură a acesteia, Mihail Ciornîi.

„Rusia continuă să exercite o influenţă semnificativă asupra economiei bulgare prin importurile de energie, inclusiv ţiţei, gaze naturale şi combustibil nuclear”, se arată în nota diplomatică americană, trimisă la încheierea guvernării de centru a fostului rege Simeon de Saxa-Coburg. Potrivit documentului, spălarea de bani, traficul de droguri şi produsele contrafăcute prejudiciază dezvoltarea economică a ţării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă