5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomania, posibila tinta pentru Iran

Romania, posibila tinta pentru Iran

Presedintele american George W. Bush a afirmat, intr-un discurs rostit la Universitatea Nationala de Aparare din Washington, ca Iranul construieste rachete balistice care pot lovi Romania.
potrivit lui Bush, iranienii insisi au afirmat ca dezvolta rachete cu raza de 1200 de mile (aproximativ 2000 de kilometri) care pot lovi tarile din flancul sud-estic al NATO, Grecia, Bulgaria si Romania si, posibil, Ungaria, Polonia si Slovacia. Presedintele american a mai sustinut ca serviciile de informatii americane au estimat ca pana in 2015 Iranul va dispune de rachete intercontinentale capabile sa loveasca orice loc din Europa si chiar Statele Unite.
Bush a incercat marti sa apere in acest fel proiectul scutului antiracheta, a carui instalare o considera urgenta. Statele Unite doresc sa instaleze un radar in Cehia si zece interceptoare in Polonia, care ar proteja Europa in cazul unui atac iranian cu rachete intercontinentale. Referitor la opozitia Rusiei, Bush a afirmat ca, pe de o parte, razboiul rece s-a incheiat si Rusia nu mai este inamicul Americii, iar pe de alta, Rusia dispune de sute de rachete si mii de ogive care nu pot fi oprite de zece interceptoare. "Nu trebuie sa fii inginer la NASA ca sa faci socoteala", a declarat Bush.
Potrivit cotidianului Washington Post, discursul presedintelui este semnul unor divergente in sanul administratiei americane, avand in vedere ca secretarul Apararii, Robert Gates, a propus, miercuri, ca instalatiile din Cehia si Polonia sa nu fie activate decat in cazul in care exista dovezi irefutabile ca Iranul dispune de rachete balistice. Gates a reluat propunerea, ieri, la Noordwijk, in Olanda, la intalnirea dintre ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, cu omologii sai din NATO.

» Protectie NATO

Interceptoarele pe care Statele Unite doresc sa le instaleze in Polonia nu "acopera" Europa de Sud-Est si, deci, nici Romania. Potrivit lui Bush, SUA incearca sa stabileasca impreuna cu NATO o modalitate de a proteja flancul sud-est-european de posibile atacuri cu rachete cu raza scurta si medie. Marti, ambasadorul roman la NATO, Sorin Ducaru, a declarat ca exista discutii pentru un proiect al Aliantei de aparare antiracheta care sa acopere Romania, Turcia, Bulgaria, Croatia si sudul Italiei. Tot miercuri, cu prilejul lansarii Fondului Marii Negre pentru cooperare regionala, presedintele Traian Basescu a calificat regimul iranian drept unul "extrem de agresiv" si a apreciat ca stabilitatea regiunii ponto-caspice depinde de evolutiile din Iran.

Cele mai citite

Optimism în echipa României înainte de Billie Jean King Cup! „Putem avea visuri mari”

România se pregătește pentru turneul final al Billie Jean King Cup, iar căpitanul Horia Tecău și jucătoarele sunt motivați să obțină rezultate remarcabile. Echipa națională...

Carne de vită cu probleme. Brazilia suspendă exporturile

Brazilia a anunțat suspendarea exporturilor de carne de vită către Uniunea Europeană (UE), ca urmare a unui audit european care a descoperit nereguli majore...

Pete Hegseth, gazda Fox News, numit Secretar al Apărării de către Donald Trump

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat pe Pete Hegseth, un comentator conservator de la Fox News, autor și veteran de război,...
Ultima oră
Pe aceeași temă