Raportul Consiliului Europei privind presupusul trafic de organe în care ar fi implicat inclusiv premierul kosovar Hashim Thaci ar putea încetini procesul de recunoaştere a independenţei Kosovo, avertizează un oficial de la Priştina, citat de AFP, informează Mediafax.
„Raportul va avea efecte negative asupra procesului de recunoaştere, în special asupra celor cinci ţări membre UE care nu au recunoscut Kosovo”, afirmă Vlora Citaku, adjunctul ministrului kosovar de Externe.
Independenţa Kosovo, proclamată în februarie 2008, a fost recunoscută de 72 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. Serbia nu recunoaşte această independenţă, considerând Kosovo drept provincie sârbă.
Vlora Citaku a precizat că doar opt ţări au recunoscut independenţa Kosovo în 2010. Potrivit oficialului de la Priştina, raportul CoE, realizat de parlamentarul elveţian Dick Marty, ar putea întârzia chiar şi candidatura Kosovo pentru aderarea la Consiliul Europei.
Dick Marty, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a evocat ipoteza unui trafic de organe prelevate de la prizonieri capturaţi de separatiştii kosovari, la sfârşitul anilor 1990. Raportul îi acuză pe lideri ai fostei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK), din care făcea parte şi Hashim Thaçi. Potrivit lui Marty, majoritatea victimelor erau prizonieri sârbi deţinuţi iniţial în Kosovo şi transferaţi în Albania în 1999 şi 2000.
Thaci a respins raportul, calificându-l „scandalos”, format din „elemente fabricate şi din minciuni”.