2.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialPutin vrea o nouă URSS

Putin vrea o nouă URSS

Prim-ministrul rus, Vladimir Putin a dezvăluit un proiect de creare a unei „Uniuni euroasiatice” care ar reuni foste republici sovietice, dar a negat că ar vrea resuscitarea URSS.

 

Într-un articol apărut în Izvestia şi intitulat „Un nou proiect de integrare pentru Eurasia, un viitor care se naşte astăzi”, premierul Putin a dezvoltat prima sa iniţiativă în materie de politică externă după ce a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, fiind practic asigurat că va reveni la Kremlin. El a precizat că este vorba despre întărirea uniunii vamale – existentă deja – între Rusia, Belorusia şi Kazah­kstan în ianuarie 2012, o „etapă istorică”.

„Nu ne vom opri aici şi ne fixăm un obiectiv ambiţios – ajungerea la un grad de integrare mai ridicat în cadrul Uniunii euroasiatice. Un model de unificare puternică şi supranaţională, capabilă să devină unul din polii lumii contemporane servind drept liant eficace între Europa şi regiunea dinamică Asia-Pacific”. Putin, care a calificat public prăbuşirea URSS în 1991 drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” asigură că Uniunea euroasiatică nu va semăna cu defuncta Uniune Sovietică. „Ar fi naiv să dorim restaurarea sau copierea unui lucru ce aparţine trecutului. Acum, o integrare mai puternică pe baze politice şi economice ca şi un nou sistem de valori reprezintă un imperativ al epocii noastre”. Uniunea euroasiatică, în visele lui Putin, va funcţiona ca o entitate supranaţională de coordonare a politicilor economice şi monetare şi va fi deschisă şi altor parteneri în afara trioului Rusia-Belarus-Kazakhstan, în primul rând ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Rusia încearcă de mai mulţi ani să întărească legăturile, în special cele economice, cu foştii parteneri sovietici.

„Nu dorim să ne izolăm sau să fim luaţi prin surprindere de orice se va întâmpla. Uniunea euroasiatică va fi creată pe principiile integraţioniste universale, ca parte a Marii Europe, unită de valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi de legile pieţei”, arată Putin.  În 2003, Rusia şi UE au decis punerea în funcţiune a unui spaţiu economic comun şi de coordonare a regulilor economice fără a crea structuri supranaţionale. În Izvestia, Putin  subliniază că Rusia a propus „reflectarea împreună a creării unei comunităţi economice armonioase care s-ar întinde de la Lisabona la Vladivostok”, dar totul a rămas în suspans. Revenind la Uniunea euroasiatică, el a asigurat că în afara avantajelor economice evidente, aderarea la această uniune va permite fiecărui membru să se integreze mai rapid în Europa de pe poziţii mai puternice.

Direcţiile externe

Premierul rus se interesează mai mult de Europa decât actualul şef al statului şi analiştii nu estimează o schimbare a atitudinii faţă de Vechiul Continent pe măsură ce politica inter­naţională se deplasează spre Pacific. În ce priveşte Asia, Vladimir Putin va acorda mai multă atenţie decât Dmitri Medvedev riscurilor legate de dezvoltarea accelerată a acestei regiuni, în special a Chinei. În relaţiile cu SUA, faimosul reset, care a constat din ieşirea din impas a dialogului bilateral, a funcţionat fără a duce prea departe. Politica externă a lui Putin se va axa pe două direcţii. Prima, asigurarea dezvoltării Rusiei.  A doua, evitarea acumulării de prea multe obligaţii – în special cele care constau în aderarea la diverse organizaţii –  deoarece caracterul total imprevizibil al evenimentelor interna­ţionale va impune ca el să aibă mâinile libere pentru a para orice eventualitate. Ceea ce a subliniat concret Putin în Izvestia. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă