Putin a revenit la retorica folosită în timpul primelor sale mandate prezidenţiale, avertizând că Rusia nu va ezita să îşi îndrepte rachete-le împotriva amplasamentelor scutului, în cazul în care acestea vor fi instalate prea aproape de graniţele ţării sale.
Conform premierului rus, „scutul anti-rachetă este o ameninţare la adresa potenţialului nuclear, şi vom fi nevoiţi să răspundem pe măsură”. Premierul a adăugat că „atunci când vom începe să ne mutăm rachetele, lumea va spune că suntem agresivi. Dar nu ar trebui să faceţi ceva care ne ameninţă”. Putin a repetat că nu crede afirmaţiile americane conform cărora scutul ar fi îndreptat către Iran.
Evoluţie, nu revoluţie
Într-o analiză a sistemului politic actual din Rusia, Putin a declarat că acesta continuă să fie eficient – şi că indiferent ce schimbări vor avea loc în viitor, acestea nu pot surveni decât „pe cale evoluţionară, ca urmare a unui consens dintre aşa-zisele elite conducătoare şi popor”.
Premierul a recunoscut că metodele folosite în deceniile trecute nu mai pot funcţiona, având în vedere faptul că societatea a devenit mult mai deschisă: „într-un fel sau altul, sistemele politice se vor schimba. Mai mult de atât, economia va solicita anumite schimbări în aceste sisteme”. Putin a numit criticile care au considerat noua sa candidatură la preşedinţie drept o întoarcere la un sistem autoritar „scenarii alarmiste”, adăugând că atât el cât şi actualul preşedinte şi probabilul său urmaş în funcţia de premier, Dimitri Medvedev, nu vor încerca să îşi păstreze „autoritatea individuală, ci să creeze un sistem politic stabil şi eficient”.
Elogiu pentru Berlusconi
Putin a avut cuvinte calde pentru fostul premier italian Silvio Berlusconi, numindu-l pe acesta „unul dintre ultimii mohicani printre liderii europeni” şi declarând că Italiei îi va fi greu să găsească un înlocuitor: „câţi politicieni de statura sa există în Italia? Numiţi-mi fie şi unul”, a spus Putin despre acesta, lăudând totodată stabilitatea politică a Italiei sub Berlusconi.
În schimb, despre partidul republican din SUA, premierul rus pare să nu aibă o părere prea bună; „Republicanii ar putea câştiga, dar nu au nici un lider”, a declarat Putin. După cum observă cotidianul britanic The Telegraph, premierul a dat impresia că o problemă asemănătoare ar exista şi în Rusia, acesta fiind motivul pentru care a decis să redevină preşedinte.
De altfel, Putin nici nu a încercat să ascundă acest lucru. „Dacă există o sută de persoane care cred că ar fi un preşedinte bun, nu înseamnă că ei chiar ar fi buni. Nu e uşor să găseşti pe cineva care să se ridice la nivelul aşteptărilor”, a declarat el.