Avionul la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit, sâmbătă dimineaţă, la 1,5 km de aeroportul din Smolensk, în Rusia, în condiţii de ceaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, citat de agenţiile internaţionale monitorizate de Mediafax.
„Avionul a acroşat mai mulţi copaci, s-a prăbuşit şi a luat foc”, a declarat Paszkowski pentru postul de televiziune polonez TVN24.
Avionul în care se afla Lech Kaczynski s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă, la ora locală 10.56 (09.56 ora României).
„La bordul avionului se aflau preşedintele, însoţit de soţia sa Maria, şeful Statului Major Franciszek Gagor şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer”, a adăugat el. Numeroşi demnitari polonezi se aflau la bordul avionului prezidenţial prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în Rusia, între aceştia numărându-se şi fratele preşedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, relatează Warsaw Business Journal.
La bordul avionului nu se şi afla fratele geamăn al preşedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski.
Guvernatorul băncii naţionale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla printre pasagerii avionului prezidenţial polonez prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al băncii, citat de Sky News.
Nicio persoană aflată la bordul avionului prezidenţial polonez nu a supravieţuit, a anunţat guvernatorul regiunii ruse, într-o intervenţie televizată.
„Nu există supravieţuitori în această catastrofă”, a declarat guvernatorul Serghei Antufiev prin telefon la postul de televiziune Vesti-24. „Potrivit informaţiilor preliminare, la bord se aflau 85 de membri ai delegaţiei şi echipajul”, a adăugat el.
La bordul avionului se aflau 96 de persoane, între care 88 de membri ai delegaţiei oficiale, au anunţat autorităţile din Rusia. Iniţial, se anunţase că accidentul a făcut 132 de victime.
Avionul în care se afla Kaczynski era un model anunţat că va fi scos din circulaţie
Avionul în care se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski era un Tupolev 154, model utilizat pe scară largă de compania aeriană rusă Aeroflot, care a anunţat, însă, în ianuarie 2010, retragerea flotei cu acest tip de aeronave, după aproape 40 de ani.
Tupolev 154 este un avion de fabricaţie sovietică, proiectat în anii 60. Cu o viteză de croazieră de 954 de kilometri la oră, Tupolev 154 este unul dintre cele mai rapide avioane de linie din lume.
Modelul are capacitatea de a decola si de a ateriza de pe piste nepavate, ceea ce îl face ideal pentru zone ca Siberia. Durată de viaţă a avionului este de 40.000 de ore, care se poate dubla, în urma unor upgradări.
Ultimul zbor efectuat de un Tupolev 154 al Aeroflot a avut loc între Ekaterinburg şi Moscova, la 31 decembrie 2009.
Premierul polonez Donald Tusk a convocat o şedinţă de urgenţă a Cabinetului. Conform Constituţiei poloneze, preşedintele Dietei, camera inferioară a Parlamentului, Bronislaw Komorowski va prelua prerogativele prezidenţiale.
Kaczynski mergea în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.
Premierul rus Vladimir Putin se află în zona Smolensk, unde urma să participe la manifestările de pe teritoriul complexului memorial „Hatân”. Putin va conduce ancheta privind cauzele tragicului accident, autorităţile ruse având în vedere şi ipoteza anui atac terorist. Din primele informaţii rezultă că ar fi vorba despre o eroare de pilotaj, în zonă fiind ceaţă densă.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost informat imediat de catastrofa aeriană de la Smolensk, iar ministrul pentru Situaţii de Urgenţă al Rusiei, Serghei Şoigu, s-a deplasat la locul accidentului.
AFP a publicat lista cu principalii oficiali polonezi aflaţi în avion:- Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria Kaczynska
– Fostul preşedinte polonez în exil în perioada comunistă, Ryszard Kaczorowski
– Vicepreşedintele Dietei (Camera inferioară a Parlamentului polonez) şi candidat al stângii la prezidenţiale, Jerzy Szmajdzinski
– Vicepreşedintele Dietei, Krzysztof Putra
– Vicepreşedintele Senatului, Krystyna Bochenek
– Preşedintele Băncii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek
– Şeful Statului Major polonez, generalul Franciszek Gagor
– Comandantul forţelor terestre, generalul Tadeusz Buk
– Comandantul forţelor aeriene, generalul Andrzej Blasik
– Comandantul Marinei, amiralul Andrzej Karweta
– Şeful forţelor speciale, generalul Wlodzimierz Potasinski
– Şeful Forţelor operaţionale poloneze, generalul Bronislaw Kwiatkowski
– Preotul catolic al armatei poloneze, episcopul Tadeusz Ploski
– Preotul ortodox al armatei poloneze, arhiepiscopul Miron Chodakowski
– Şeful cancelariei prezidenţiale, Wladyslaw Stasiak
– Şeful Biroului de securitate naţională pe lângă preşedinte, Aleksander Szczyglo
– Secretarii de stat pentru preşedinţie, Mariusz Handzlik şi Pawel Wypych
– Ministrul-adjunct al Apărării, Stanislaw Jerzy Komorowski
– Ministrul-adjunct de Externe, Andrzej Kremer
– Ministrul-adjunct al Culturii, Tomasz Merta
– Şeful Comitetului olimpic polonez, Piotr Nurowski
– Preşedintele Institutului memoriei naţionale, care anchetează crimele împotriva naţiunii poloneze, Janusz Kurtyka
– Şeful Consiliului care supraveghează locurile memoriei naţionale, Andrzej Przewoznik
– Avocatul poporului pentru drepturi civice, Janusz Kochanowski
– Preşedintele Asociaţiei Familiilor de la Katin, Andrzej Sarjusz-Skapski
– Preşedintele Asociaţiei soldaţilor Armatei Ţării (AK, Rezistenţa), Czeslaw Cywinski
– Preşedintele camerei naţionale a avocaţilor, Agata Agacka-Indecka
– Fosta eroină de pe şantirerele navale de la Gdansk, în 1980, Anna Walentynowicz
Mai mulţi deputaţi, senatori, reprezentanţi ai diferitelor Biserici şi asociaţii au murit în acest accident.
Traian Băsescu: Poporul român şi eu însumi ne alăturăm doliului poporului polonez
Preşedintele Traian Băsescu, a transmis sâmbătă, un mesaj de condoleanţe poporului polonez, în urma tragicului eveniment aviatic produs în cursul zilei de sâmbătă, informează Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Am primit cu profundă tristeţe vestea tragediei aviatice în care şi-a pierdut viaţa Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, alături de numeroşi demnitari şi cetăţeni polonezi. Comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn, ceremonie la care urma să participe astăzi Preşedintele Poloniei, adaugă o dimensiune istorică şi simbolică tragediei prin care trece astăzi poporul prieten polonez. În acest moment de durere profundă, poporul român şi eu însumi ne alăturăm doliului poporului polonez. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, este mesajul pe care şeful statului român l-a transmis sâmbătă polonezilor.