16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPolonia nu se culca pe-o ureche

Polonia nu se culca pe-o ureche

» Premierul polonez, Donald Tusk, a anuntat ieri un set de masuri economice menite sa intareasca disciplina financiara care a salvat Polonia de la recesiunea in care s-a cufundat restul Europei. Dupa ce a reusit sa mentina cresterea economica de 1,5% in 2009, liderul liberal de la Varsovia intentioneaza sa reduca deficitul bugetar si datoria publica, concomitent cu o reforma restransa, dar semnificativa, care va consolida sustenabilitatea sistemului de pensii de stat.

Asa cum a explicat intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times cu o zi inainte de anuntarea oficiala a masurilor pentru intarirea economiei poloneze, premierul liberal de la Varsovia nu intentioneaza sa schimbe nimic din fondul politicilor economice.
Cheia, pe care Polonia a gasit-o inca inainte de ivirea primelor semne ale dezechilibrelor din sistemul financiar international si care i-a asigurat o baza solida pentru mentinerea cresterii, va fi in continuare abordarea de tip liberal – orientarea catre stimularea concurentei pe piete, in paralel cu economisirea si rigoarea de tip anglo-saxon in administrarea finantelor de stat.

Decis sa ia masuri care sa intareasca Polonia dupa criza, Tusk vizeaza eliminarea dezechilibrelor macroeconomice pentru a evita o putin probabila, dar periculoasa reeditare a situatiei din Islanda, tara care urma acelasi tip de politici neoliberale, dar a carei supradimensionare a sistemului bancar (sistem dependent de finantarea externa, stimulata de o politica monetara mult prea riscanta) a adus colapsul economic odata instalat blocajul pe pietele de capital internationale.
Concret, guvernul lui Tusk intentioneaza sa reduca deficitul bugetar, care in 2009 s-a ridicat la 6,3% din PIB, prin impunerea unui act normativ care sa limiteze cheltuielile discretionare ale institutiilor guvernamentale la maximum 1% din bugetul anual. Masura vizeaza mai putin convergenta spre euro, cat stabilitatea monetara, obtinuta prin temperarea cresterii datoriei publice, pentru a limita riscurile de inflatie asupra zlotului o data cu revenirea economica generala. Reducerea cheltuielilor publice, fie ele discretionare sau nu, nu va avea efecte majore asupra investitiilor. Asa cum a precizat Tusk, tinta de deficit pentru 2010 va fi de 6% din PIB – un indiciu elocvent cu privire la posibilitatile pe care cresterea economica le ofera Poloniei in ceea ce priveste finantarea diferentei dintre cheltuielile si veniturile la buget.

 

Tinta de deficit, de 3% din PIB, de care depinde intrarea Poloniei in uniunea monetara, asa cum prevede Pactul de Stabilitate in zona euro, va fi atinsa in 2013, conform premierului polonez. Pe langa masurile privind cheltuielile guvernamentale, datoria publica pe termen lung va fi limitata si prin reducerea beneficiilor de pensie pentru noii recruti din armata si scoaterea din sistemul public de pensii a unui numar limitat de fermieri care si-au dobandit prosperitatea si gratie subventiilor europene.

 

» Tusk nu candideaza
Desi este considerat cel mai popular dintre politicienii polonezi ai momentului si un castigator sigur al prezidentialelor ce vor fi organizate in aceasta toamna, premierul Donald Tusk a anuntat ieri, spre surpriza generala, ca nu intentioneaza sa-si depuna candidatura pentru cea mai inalta functie in stat. „Guvernul trebuie sa fie tare ca piatra, cu baze solide… Alegerile prezidentiale sunt importante, dar este vorba mai mult de prestigiu, nu de un instrument care sa asigure o guvernare de succes”, si-a explicat liderul polonez decizia. Conform Constitutiei poloneze, desi presedintele tarii este politicianul cu cea mai mare legitimitate electorala, el nu are puteri semnificative, singura atributie importanta fiind dreptul de veto legislativ la promulgarea legilor aprobate de Seim.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă