15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialONU ezită în privinţa Siriei

ONU ezită în privinţa Siriei

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să ajungă la un acord, miercuri seara, asupra unei declaraţii care să condamne represiunea din Siria, unde regimul se confruntă cu demisii colective şi îndemnuri la reformă ale opoziţiei, care ameninţă cu „revoluţia”, informează Mediafax.

Un proiect de declaraţie prezentat de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia era examinat, de luni, la Consiliul de Securitate al ONU. În acesta, cele patru ţări condamnau violenţa regimului lui Bashar al-Assad contra manifestanţilor şi lansau un apel la reţinere.

Dar miercuri, într-o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei din Siria, desfăşurată cu uşile închise, China şi Rusia au blocat declaraţia, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Aleksandr Pankin, avertizând contra unei „ingerinţe externe” care ar putea cauza „un război civil”.

Pankin a adăugat că doreşte „o anchetă adevărată” şi ca „vinovaţii să fie traduşi în faţa justiţiei” în Siria.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari, a respins orice idee a unei anchete internaţionale. „Regretăm ceea ce se întâmplă, dar trebuie să conveniţi că aceste tulburări şi aceste revolte, în anumite aspecte ale lor, maschează intenţii ascunse”, a spus el.

Statele Unite, prin vocea ambasadoarei Susan Rice, l-au somat pe Bashar al-Assad să „schimbe direcţia acum” şi să „asculte apelurile propriului său popor” pentru schimbare.

„Dacă nu se întâmplă nimic pozitiv, Franţa, împreună cu alte ţări, va studia o serie de opţiuni cu scopul de a creşte presiunea asupra regimului sirian, astfel încât acesta să pună capăt reprimării şi să se angajeze pe calea reformelor”, a declarat, la rândul său, ambasadorul francez, Gerard Araud.
În ţară, peste 230 de membri ai Partidului Baas, aflat la putere, şi-au anunţat demisia, între care aproximativ 30 din regiunea Banias (nord-vest), iar 203 din regiunea Houran (Deraa şi împrejurimi), în sudul ţării.

„Serviciile de securitate au demolat valorile cu care am crescut. Denunţăm şi condamnăm tot ceea ce s-a petrecut şi anunţăm, fără regret, retragerea noastră din partid”, au afirmat demisionarii din regiunea Banias, într-un text.

„Practicile serviciilor de securitate împotriva cetăţenilor neînarmaţi, la Banias şi în satele vecine, mai ales la Baida, sunt contrare tuturor valorilor umane şi sloganurilor partidului”, afirmă ei, evocând „percheziţii în case, tiruri cu gloanţe reale, fără discriminare, asupra oamenilor, caselor, moscheilor şi bisericilor”.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă