Violentele din Tibet au culminat ieri cu confruntari intre protestatari si politie in capitala regiunii, Lhasa, unde mai multe magazine si masini ale politiei au fost incendiate. Politia a actionat dur, turisti americani din oras relatand ca au auzit chiar focuri de arma.
Un medic de la spitalul din Lhasa a confirmat intr-un interviu telefonic acordat unor corespondenti straini ca au fost internati 41 de raniti. Surse medicale au declarat ca s-au inregistrat si morti. Potrivit unui martor ocular, centrul capitalei tibetane era ieri "in stare de asediu", cu numerosi politisti patruland prin piata Barkhor si pe strazile din jur.
Confruntarile intre protestatari si fortele de ordine au inceput luni, cand mai multi calugari budisti au organizat o demonstratie in Lhasa pentru a comemora revolta esuata a tibetanilor impotriva Chinei din 1959. Sute de calugari de la o manastire budista din apropiere au vrut sa li se alature, dar au fost opriti de politie, care a arestat intre 50 si 60 de protestatari. A doua zi alte cateva sute de calugari au iesit pe strazi in Lhasa cerand eliberarea celor arestati. Manifestantii au fost dispersati cu gaze lacrimogene. Miercuri cel putin doua manastiri au fost inconjurate de politisti si paramilitari pentru a-i impiedica pe calugari sa se alature protestelor, iar a doua zi drumurile spre cele trei manastiri principale din jurul capitalei tibetane au fost blocate. Surse citate de "Washington Post" au relatat ca doi calugari budisti au incercat sa se sinucida, iar altii au intrat in greva foamei.
Ieri dimineata au fost vazute mai multe blindate stationand pe drumurile spre manastiri. In jurul orei 11.00 calugarii de la o mica manastire din centrul capitalei Lhasa au incercat sa declanseze o noua manifestatie. Cand politia a intervenit sute de tibetani au venit in apararea calugarilor si au inceput violentele.
Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe l-a acuzat pe liderul tibetan in exil, Dalai Lama, ca instiga la violenta si ca vrea sa provoace tulburari in viata "armonioasa si pasnica a tibetanilor", urmarind secesiunea Tibetului. Secretarul pentru informatii si relatii internationale al liderului tibetan a dezmintit aceste acuzatii, subliniind ca "Dalai Lama i-a sfatuit intotdeauna pe oameni sa fie pasnici" si "nu a cerut nimanui sa protesteze".