15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMai multe asociaţii contestă politica Franţei faţă de rromi

Mai multe asociaţii contestă politica Franţei faţă de rromi

Mai multe asociaţii contestă politica Franţei faţă de romi, pe care o consideră discriminatorie, denunţând acţiunile de expulzare şi dificultăţile accesului la locuri de muncă, la educaţie şi servicii medicale, informează Mediafax.

În cadrul unei conferinţe organizată la sediul organizaţiei CCFD-Terre Solidaire, asociaţia etnicilor romi din România Romani CRISS, care a realizat o anchetă în tabere de nomazi din Franţa, consideră că repatrierile voluntare „nu sunt chiar atât de voluntare”.

„Se începe prin distrugerea taberelor, iar apoi îi ameninţă cu închisoarea, iar în acest context romii semnează actele de repatriere; cu greu se poate vorbi de repatrieri voluntare”, afirmă Marian Mandache, un reprezentant al Romani CRISS. Potrivit lui Mandache, de la sfârşitul lunii iulie, politica Franţei a devenit „represivă”, în special faţă de romi.

Romeurope, un grup al asociaţiilor franceze pentru protejarea romilor, susţine că, din ce în ce mai frecvent, ordinele de expulzare nu sunt conforme cu legislaţia. Potrivit Romeurope, aceste documente trebuie însoţite de date exacte despre persoanele vizate (data sosirii în Franţa, condiţiile de locuit, loc de muncă, situaţia familială), dar în cele mai multe cazuri ordinele sunt pregătite dinainte, schimbându-se doar numele şi fiind menţionate argumente generale.

Romeurope şi Gisti (Groupul de informare şi de susţinere a imigranţilor) au transmis Comisiei Europene un dosar cu 200 de plangeri referitoare la actele de expulzare. Romani CRISS denunţă şi dificultatea găsirii unor locuri de muncă de către romi. „Caută locuri de muncă fără prea multe calificări şi li se cer diplomele”, subliniază Marian Mandache, precizând că romii sunt supuşi efectelor regimului european tranzitoriu, care vizează România şi Bulgaria, existând condiţii suplimentare de angajare comparativ cu alţi cetăţeni UE. „Franţa are dreptul să menţină acest regim tranzitoriu, dar nu este obligatoriu”, adaugă Mandache, subliniind că Spania a renunţat la aceste dispoziţii. Asociaţiile deplâng şi dificultăţile de şcolarizare a copiilor.

Romeurope consideră că Franţa nu trebuie să atribuie României sarcina de rezolvare a problemei romilor, nici nu trebuie să aştepte măsuri europene în această privinţă. Potrivit organizaţiei, Franţa trebuie să abordeze singură problema integrării romilor de pe teritoriul său (aproximativ 15.000).

Prin discriminarea romilor, „sunt privaţi de visul european”, regretă Marian Mandache. „Franţa, în urmă cu două secole, a dat un exemplu abolind regimul claselor favorizate, iar acum contribuie la reinstituirea acestei situaţii”, încheie Mandache.

Cele mai citite

Raluca Turcan spune că nu s-a discutat despre candidatura independentă a lui Iohannis pe listele PNL

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că în partid nu s-a discutat despre candidatura independentă, pe lista PNL, a președintelui României, Klaus Iohannis....

Amnistia fiscală stârnește suspiciuni din cauza grabei și lipsei de comunicare, avertizează experții

Amnistia fiscală recent adoptată de guvern continuă să ridice semne de întrebare, în special din cauza grabei cu care a fost aprobată și a...

Guvernul României finanțează cu 24 de milioane de euro cele 7 Centre de Inovare Digitală din România pentru implementarea tehnologiilor inovative în companii și...

În ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Guvernul României a aprobat Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea digitalizării prin Centrele de Inovare Digitală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă