» Condamnat la moarte de Camorra, mafia napoletana, pentru ca i-a dezvaluit afacerile si metodele, Roberto Saviano, 30 de ani, a declarat ca in prezent cerceteaza fluxurile criminale din Europa de Est, tema viitoarei sale carti.
Saviano subliniaza cu fiecare ocazie mondializarea pericolului mafiot si arata ca mafiile reprezinta o amenintare pentru tinerele democratii balcanice, stiind sa profite de bulversarile geopolitice regionale. Analiza fatetelor ascunse ale crimei organizate demonstreaza ca mafiotii au aliati politici si economici. Tanarul scriitor arata ca mafia prospera pretutindeni unde nu mai exista Stat. De exemplu, in sudul Italiei, Statul este absent sau foarte slabit de clanurile mafiote. In astfel de state, ca de altfel in estul Europei, mafiile, in sens larg, sunt avangarda unui capitalism infricosator, prosperand pe lipsa reglementarilor, pe privatizari si lipsa structurilor statului. Mafia nu este doar o boala, este o cangrena care utilizeaza slabiciunile Statului pentru a-si impune o autoritate paralela, sapand orice efort de modernizare si democratizare. sefii organizatiilor criminale serioase sunt oameni de afaceri care au inceput sa faca averi curate abia dupa trei decenii.
A trecut epoca lui Toto Riina sau a lui Provenzano, sefii mafiei siciliene, care erau tarani inculti deveniti mafioti pentru a iesi din mizerie. Astazi, majoritatea sefilor mafioti sunt fiii unor familii asezate, copii de avocati, doctori, mari proprietari. Sigur, ei trebuie sa fie si specialisti ai crimei pentru a se impune in mafie, dar, inainte de toate, antreprenori fara scrupule care, spre deosebire de altii, nu ezita sa ucida pentru a-si atinge scopurile.
Mafia, aflata in prezent in inima economiei europene prin colaborarea dintre diversele retele zonale sau nationale, investeste la fel de bine la Paris, la Nisa sau la Bucuresti. Balcanii sunt un "pod" intre Orient si Occident, iar dupa conflictul iugoslav traditionala ruta balcanica a drogurilor a fost deplasata spre sud, facand din Albania, Romania si Macedonia placi turnante ale acestui trafic. Balcanii se afla in acelasi timp intre Rusia, Italia si Turcia, ale caror activitati mafiote au trecut de mult frontierele nationale.
Astfel, in anii 1998-1999, societatea Kintex, condusa de KDC (serviciile secrete bulgare), actiona, cu complicitatea mafiilor turce, italiene, albaneze si iugoslave, in traficul de arme si stupefiante. Legat de investitiile sale privind clanurile mafiote din Est, Saviano a precizat ca ele nu privesc doar traficul cu fiinte umane, arme, droguri, transporturi, constructii sau reciclarea, ci si petrolul. El a fost frapat de ancheta politiei privind investitiile actionare mari ale N‘Dranghetta in Gazprom, confirmata in Italia de o ancheta in Reggio Calabria.
» Sefi ai politiei romane s-au asociat cu capetenii din N‘Dranghetta – mafia calabreza.
» Interese comune
Dificultatile financiare ale statelor din estul Europei contribuie la amplificarea coruptiei in randul functionarilor. Astfel, sefi ai politiei romane s-au asociat cu capetenii din N‘Dranghetta – mafia calabreza – care operau in clandestinitate din judetul Satu Mare. De asemenea, generalul Suceava il plasase sub protectie pe italianul Walter Esposito, supervizor al transportului de droguri pe ruta Romania-Austria-Italia. Europa si Balcanii se confrunta cu o evolutie dubla a fenomenului mafiot. Pe de o parte, mafiile au din ce in ce mai mult tendinta de a-si diversifica activitatile si zonele de actiune. Pe de alta, se dezvolta printr-o stransa colaborare intre ele.