4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialMAE: 26 de cetăţeni români care au reuşit să ajungă la Benghazi,...

MAE: 26 de cetăţeni români care au reuşit să ajungă la Benghazi, îmbarcaţi pe o fregata britanică

MAE a anunţat, duminică, printr-un comunicat, că cei 26 de cetăţeni români aflaţi în Libia care au reuşit să ajungă la Benghazi sunt îmbarcaţi pe fregata britanică HMS Cumberland, urmând a fi transportaţi în Malta, informează Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în acest moment are loc îmbarcarea celor 26 de cetăţeni români, care au reuşit să ajungă la Benghazi, pe fregata britanică HMS Cumberland, urmând a fi transportaţi în Malta. Alţi 26 de cetăţeni români au fost îmbarcaţi şi urmează a fi transportaţi pe ruta Malta-Budapesta, prin intermediul avionului pus la dispoziţie de Ungaria. Un număr de cetăţeni români a fost îmbarcat din portul Ras Lanuf astăzi, la bordul unui feribot aparţinând Federaţiei Ruse. De asemenea, consulul României aflat pe aeroportul din Tripoli a coordonat operaţiunea de îmbarcare a 11 britanici, un român, 2 bulgari, 3 americani pe un avion cu destinaţia La Valetta”, precizează MAE.

În cursul zilei de sâmbătă, 45 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia şi au ajuns la Bucureşti în cursul dimineţii. Acesta este al treilea grup de cetăţeni români repatriaţi cu ajutorul aeronavei româneşti trimise special la Tripoli.

În prezent, numărul cetăţenilor români evacuaţi din Libia este de aproximativ 334.

MAE a trimis duminică dimineaţă un funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evacuării, pe cale terestră, prin trecerea frontierei libiano-tunisiene, în cursul zilei de luni, a unui grup de 79 de români de la Ghadameş.

Pentru cetăţenii români de la Sarir Wellfield şi Sarir Plant, 94 în total, care au dorit să se repatrieze, compania angajatoare organizează, în cursul zilei de luni, un convoi către Egipt. Conform precizărilor companiei aceştia vor fi ulterior, repatriaţi pe cale aeriană.

MAE precizează că operaţiunea de evacuare a cetăţenilor români din Libia este coordonată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Aceasta are două componente: un canal de evacuare militar românesc în coordonare cu MApN şi un altul consular, organizat la nivel UE.

Ministerul român al Afacerilor externe a organizat şi menţine operaţional un punct de informare/asistenţă şi preluare a cetăţenilor în cadrul aeroportului La Valetta din Malta. „Menţionăm că doar România şi Marea Britanie au activat un astfel de centru, iar la momentul de faţă partenerii britanici au închis punctul de contact, ţara noastră fiind singura care are un astfel de mecanism de coordonare şi cooperare consulară în Malta. În cazul în care va fi solicitat de către preşedinţia ungară a UE, MAE este pregătit să acţioneze ca punct de contact şi coordonare consulară al UE, pentru operaţiunile de evacuare pe cale aeriană derulate prin Malta”, se arată în comunicat.

MAE precizează că ţine legătura permanent cu cetăţenii români aflaţi încă în Libia, cu familiile acestora din România, precum şi cu firmele angajatoare.

„În continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli. În acest sens, în vederea creşterii eficienţei demersurilor întreprinse, sunt luate în calcul, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană”, menţionează comunicatul.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află în Libia să părăsească această ţară.

În continuare, în cadrul Departamentului Consular funcţionează, în regim permanent, celula de criză, cetăţenii românii având posibilitatea să se adreseze la numărul de telefon +4021.319.21.37.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Salariile din outsourcing cresc cu 7% în 2024, dar ritmul încetinește

Companiile din sectorul de outsourcing au înregistrat o creștere salarială de 7% în acest an, conform datelor de la Asociația Business Service Leaders (ABSL)...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă