» Cotidianul londonez "Evening Standard" trece in mainile miliardarului rus si ex-KGB-ist Alexandr Lebedev, iar in Franta, ziarul "France Soir" intra sub controlul grupului rus condus de fiul oligarhului Serghei Pugaciov.
» Achizitionarea, unul dupa altul, a doua cotidiene europene aflate in dificultate de catre oligarhi rusi reprezinta un serviciu politic adus Kremlinului, dornic sa amelioreze imaginea Rusiei in Occident.
Societatea "evening press", detinuta de Alexandr Lebedev si de fiul acestuia, Evgheni, va obtine 75,1% din actiuni, iar proprietarul cotidianului "Daily Mail& General Trust" (DMGT) va pastra 24,9%. Martin Morgan, directorul general al DMGT, a estimat ca acordul este in interesul angajatilor si al actionarilor cotidianului deopotriva, investitiile promise de Lebedev, de "zeci de milioane de euro", asigurand viitorul. Omul de afaceri rus, in varsta de 49 de ani, fost colaborator al KGB in vremea URSS, a promis ca se va tine la distanta de linia editoriala a ziarului aflat acum in dificultate, suferind pierderi anuale estimate la 20 de milioane lire sterline. Fondat in 1827, cu un tiraj zilnic de 287.000 exemplare, "Evening Standard" si-a stabilizat vanzarile in 2008, dupa o cadere masiva in 2007, datorita concurentei unui cotidian de seara gratuit, "The London Paper", publicat de grupul concurent Murdoch.
Fostul KGB-ist, acum miliardar, doreste sa se reinventeze. A facut avere in finante la caderea URSS si, devenit bogat, pozeaza acum in filantrop si in salvatorul vechiului cotidian britanic "Evening Standard". Biografia sa nu spune nimic despre cum a cumparat primul sau activ, National Reserve Bank, imediat dupa ce parasise KGB, in 1992, an negru pentru Rusia, dar pentru smecheri si cei informati – sinonim cu miliarde de dolari. Imperiul lui Lebedev – a carui avere personala era evaluata de revista "Forbes" la peste 3 miliarde de dolari, inaintea crizei financiare – este un holding, National Reserve Corporation, care detine participari substantiale in mari intreprinderi ruse, cum sunt compania Aeroflot, banca publica Sberbank, gigantul gazier Gazprom.
In Rusia, Alexandr Lebedev are un scurt traseu politic, detinand un loc in Duma (2003-2008), unde a sustinut libertatea presei si reformarea sistemului judiciar si a politiei. Alexandr Lebedev nu a mers niciodata spre un soc frontal cu liderii rusi, ramanand la marginea opozitiei, respectand regulile fixate de Kremlin. Un om de afaceri nu are de ce sa se teama de un regim atata vreme cat nu viseaza la o veritabila cariera in politica.
De altfel, "The Guardian" asigura ca tranzactia de achizitionare a "Evening Standard" a fost autorizata de Kremlin.
Cumpararea cotidianului "France Soir" de grupul condus de fiul oligarhului Serghei Pugaciov in aceeasi perioada este interpretata de experti ca o dorinta a Rusiei de a-si ameliora imaginea. Pugaciov este un celebru apropiat al Kremlinului, supranumit de media ruse "bancherul lui Vladimir Putin", cu care s-a cunoscut in anii ‘90 la Sankt Petersburg.
Lebedev a recunoscut la Moscova zilele trecute ca "imaginea Rusiei este dezastruoasa" si ca "alaturi de Pugaciov vom incerca sa nu o deterioram mai mult". Multi analisti sustin ca preluarea controlului de media occidentale este destinata "legalizarii in Occident a capitalurilor ilegale ale oligarhilor", acestia sperand "sa evite orice intrebari privind originea miliardelor lor si sa ocupe un loc de onoare in elita occidentala".