6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialIncident diplomatic între Iran şi M. Britanie

Incident diplomatic între Iran şi M. Britanie

Un incident diplomatic a izbucnit între Iran şi Marea Britanie, după ce ambasadorul britanic la Teheran a cerut eliberarea unui disident închis în republica islamică, relatează duminică presa locală, citată de DPA, anunţă NewsIn.

Zeci de susţinători ai guvernului au protestat duminică în faţa ambasadei britanice şi au acuzat serviciile secrete ale ţării occidentale de implicare în asasinarea unui profesor iranian de fizică nucleară, ce a avut loc luna trecută.

Anterior, ambasadorul britanic Simon Gass a criticat Iranul pentru că nu respectă drepturile omului şi a cerut eliberarea disidentei Nasrin Stoudeh, activistă pentru drepturile omului. Ea se află în închisoare din luna septembrie, pentru ceea ce Gass a calificat drept „acuzaţii neclare de ‘acţiune împotriva securităţii naţionale'”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului iranian, Alaeddin Borujerdi l-a acuzat pe ambasador că sabotează relaţiile bilaterale în loc să le îmbunătăţească. Alţi membri au comisiei au cerut reducerea relaţiilor diplomatice cu Londra şi posibila expulzare a lui Gass, pentru ingerinţă în afacerile interne ale ţării.

Până în prezent, Ministerul de Externe a respins cererile.

Anterior anul acesta, ministerul a mai respins o cerere din partea legislativului de la Teheran de a rupe relaţiile diplomatice cu Londra.

Parlamentul acuză Marea Britanie că se opune programelor nucleare civile ale republicii islamice şi că a fost implicată în protestele ce au avut anul trecut, după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Între timp, 60 de studenţi loiali Guvernului s-au strâns în faţa ambasadei britanice din centrul Teheranului. Ei au declarat că serviciile britanice MI6 sunt implicate în asasinarea omului de ştiinţă iranian Majid Shahriari, care a fost ucis la sfârşitul luni noiembrie într-un atentat cu maşină-capcană, la Teheran.

Cele mai citite

Maratonul guvernării: au fost primele discuții tehnice, dezbaterile continuă joi

Discuțiile de până acum au fost „exploratorii”, fără nimic concret Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri, la Parlament, primele dezbateri tehnice,...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă