» Premierul grec, Georges Papandreu, a anuntat un plan de redresare a economiei menit sa asigure opinia publica interna, dar si partenerii europeni ca poate scoate tara din grava criza bugetara care ingrijoreaza zona euro.
Georges Papandreu a adresat tarii un mesaj clar: Grecia este in dificultate si toata lumea, fara exceptie, va trebui sa faca sacrificii. "Va trebui sa ne schimbam sau sa falimentam." El le-a cerut sindicalistilor si factorilor de decizie un nou "pact social" pentru a sustine redresarea tarii. La reuniunea de ieri cu sefii de partide, prezidata de seful statului, Carolos Papullias, s-a convenit un pact politic. Planul de masuri in vederea redresarii economiei va fi adus la cunostinta Bruxelles-ului, unde presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, asteapta ca Atena sa explice "masurile concrete" de reducere a deficitului sau urias. Datoria si deficitul Greciei au explodat atingand 113,4% si, respectiv, 12,7% din PIB.
Printre primele masuri anuntate se afla inghetarea salariilor functionarilor publici, ministrii trebuind sa accepte si ei diminuarea salariului. Un nou impozit va afecta veniturile superioare sumei anuale de 50.000 euro si urmeaza anchete privind averile personale in functie de salarii, declarate de particulari. Mai mult, bonusurile bancherilor vor fi impozitate cu 90%. Pentru prima oara in istoria Greciei, politia va fi "rechizitionata" pentru a lupta contra evaziunii fiscale intr-o tara unde "40% din oameni nu declara veniturile".
Dificultatile Greciei constituie pentru euro primul test adevarat din tanara sa istorie. In zece ani, moneda unica europeana a rezistat cu succes unor socuri de o rara violenta – atentatele din 11 septembrie 2001, caderea bulei tehnologice, criza imobiliara. Toate, plecate din SUA, veneau din exterior. Or, astazi pericolul rezida in interiorul zonei euro, in starea falimentara a Greciei. Iar Atena trebuie sa isi restaureze credibilitatea si sa dovedeasca vointa de a restabili rapid conturile publice.
» Naravurile bancherilor
Peste Ocean, presedintele american, Barack Obama, a denuntat "iresponsabilitatea bancherilor" care, salvati de sutele de miliarde de dolari din banii contribuabililor, au reinceput sa isi ofere prime enorme, in timp ce lobby-ul lor a cheltuit 300 milioane de dolari pentru a convinge parlamentarii sa blocheze reforma bancara. Obama le-a cerut responsabililor celor mai mari banci americane sa accepte un "efort extraordinar" in favoarea relansarii economice si i-a avertizat sa nu blocheze reforma sistemului de reglementare financiara. "Nu am candidat pentru a ajuta un grup de bancheri grasi de pe Wall Street", a precizat Obama la una dintre televiziuni. Bonusurile bancherilor sunt considerate unul dintre motivele care au precipitat criza financiara si care au provocat furia opiniei publice.