Intr-un interviu publicat de Le Figaro, Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS, trece in revista evenimentele care au dus la caderea Zidului Berlinului si prabusirea blocului comunist. Printre altele, el arata ca, decizand neinterventia trupelor ruse, a evitat al treilea razboi mondial. Gorbaciov a precizat ca evenimentele de acum doua decenii au fost rezultatul unui proces indelungat. Nu a fost surprins, deoarece, fiind in cercurile puterii, cunostea perfect situatia, iar caderea Zidului Berlinului si urmarile au fost posibile pentru ca au fost precedate de mari schimbari in URSS, in Europa Centrala si de Est. "Cand am ajuns in fruntea URSS, responsabilii sovietici si americani nu se intalnisera de sase ani. Dupa cativa ani am schimbat totul, iar ansamblul acestor schimbari a antrenat posibilitatea reunificarii."
In ianuarie 1989, comitetul central al PCUS a abordat problema reunificarii germane, pentru prima oara din 1956. Polonia se pregatea sa intoarca spatele comunismului, iar URSS, pe marginea prapastiei economice, se clatina. Pe 10 februarie, Gorbaciov ii spunea cancelarului Helmut Kohl, aflat in vizita la Moscova, ca "reunificarea este afacerea germanilor". Uluit, Kohl l-a rugat sa repete. Pe 13 iunie cei doi au semnat o declaratie comuna, recunoscand dreptul fiecarui stat de a alege sistemul sau politic. Kohl a inteles ca liderul sovietic nu va trimite tancurile daca va cadea Cortina de Fier si visul germanilor se va realiza fara varsare de sange.
In Le Figaro, Gorbaciov precizeaza ca, la acea vreme, Europa era plina de arme nucleare si doua milioane de militari de ambele parti ale Cortinei de Fier. "Imaginati-va ce ar fi urmat daca am fi utilizat armata. Am fi putut avea un al treilea razboi mondial". Gorbaciov vorbeste despre crezul sau de a pastra URSS, dar comunistii au reactionat negativ la reforme. Nomenklatura a incercat de cateva ori sa-l inlature si pana la urma s-a ajuns la lovitura de stat din 1991.
Intrebat despre politica tandemului Medvedev-Putin, el a precizat ca primul mandat al lui Putin a fost pozitiv, punand capat dezintegrarii Rusiei, dar nu a existat un real efort de modernizare a tarii. Banii din materiile prime au fost furati si au luat drumul strainatatii in loc sa fie utilizati pentru modernizare si democratizare. Ceea ce trebuie acum in Rusia "este un nou sistem, un nou model de dezvoltare. si pentru asta trebuie invinsa coruptia".