22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGermania sare in ajutorul Rusiei

Germania sare in ajutorul Rusiei

Romania nu a exprimat nici o pozitie in privinta conditionarii parteneriatului UE-Rusia de rezolvarea conflictelor din Abhazia si Transnistria.

Dupa ce in luna martie cancelarul german Angela Merkel a fost primul sef de stat care s-a dus la Moscova pentru a se intalni cu proaspat alesul presedinte Dmitri Medvedev, saptamana aceasta ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a devenit primul oficial strain care l-a vizitat pe liderul de la  Kremlin dupa investitura acestuia.

Kremlinul a anuntat ieri ca pri-ma vizita in Europa a noului presedinte rus va fi in Germania, in luna iunie.  Faptul ca Medvedev l-a primit pe Steinemeier, si nu pe Merkel, a fost interpretat de analistii berlinezi drept o modalitate prin care Kremlinul incearca sa speculeze tensiunile intre cancelarul crestin-democrat si ministrul sau de Externe socialist.

Steinmeier este cunoscut drept un entuziast al apropierii neconditionate de Moscova, in vreme ce Merkel, spre deosebire de Schröder, a "indraznit" sa-l critice pe Putin pentru suprimarea democratiei si intimidarea presei.
Steinmeier si-ar fi dorit sa-i ofere lui Medvedev, drept cadou de instalare, acordul de parteneriat UE-Rusia, dar statele UE nu au reusit marti sa convina asupra termenilor acestuia. In vreme ce Germania, Grecia, Spania, Italia si Luxemburg si-ar fi dorit un mandat de negociere "flexibil" si un limbaj mai bland fata de Moscova, Polonia, Cehia, Suedia si statele baltice au conditionat inceperea negocierilor cu Rusia de  rezolvarea conflictelor inghetate din Georgia si Moldova. Potrivit ministrului lituanian de Externe, Petrad Vaitiekunas, actiunile Moscovei in Abhazia si Transnistria afecteaza securitatea Uniunii Europene.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...
Ultima oră
Pe aceeași temă