16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGeorgia denunta "agresiunea militara"

Georgia denunta „agresiunea militara”

Tbilisi a acuzat ieri Moscova ca pregateste o "agresiune militara de mare amploare" impotriva Georgiei dupa anuntul Ministerul Apararii rus privind suplimentarea fortelor sale militare in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Potrivit sefului diplomatiei georgiene, David Bakradze, "e dificil sa credem ca aceasta suplimentare a fortelor se face in scopul mentinerii pacii. E mai curand debutul unei agresiuni de mare amploare". Bakradze a facut aceasta declaratie la Bruxelles, unde s-a intalnit cu seful diplomatiei europene, Javier Solana, care a purtat in ajun discutii cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Moscova pretinde ca georgienii au masat forte in Pasul Korodi din Abhazia cu intentia de a invada provincia separatista. "Daca Georgia isi pune in practica amenintarea pe care a formulat-o in repetate ocazii in legatura cu folosirea fortei in Osetia de Sud si Abhazia, vom fi nevoiti sa luam masuri de retaliere pentru a proteja viata cetatenilor nostri", a declarat Lavrov dupa ce a avut convorbiri, la Luxemburg, cu oficiali din UE. Solana s-a multumit sa afirme ca masura suplimentarii trupelor "nu este una inteleapta", chiar daca acest contingent s-ar mentine in limitele acordurilor din anii ’90 incheiate in urma razboaielor care au provocat secesiunea celor doua republici.
Bakradze a acuzat insa Rusia ca si-a asumat controlul de facto asupra teritoriului georgian in Abhazia si Osetia de Sud si ca partea georgiana, in calitate de gazda a "trupelor de mentinere a pacii", ar fi trebuit notificata in cazul unei suplimentari. "Mentinerea pacii nu este intarita prin masuri unilaterale", a comentat diplomatul georgian.
Relatiile dintre Rusia s-au deteriorat dupa Summitul NATO de la Bucuresti, cand Georgiei i s-a refuzat Planul de Actiune pentru Aderare, dar i s-au oferit garantii ca va deveni membra a NATO.
La nici doua saptamani de la summit, presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut guvernului sa stabileasca relatii cu guvernele celor doua regiuni separatiste nerecunoscute, fapt caracterizat de Saakasvili drept o anexare de fapt de catre Rusia a unei parti a teritoriului georgian.
Moscova a suplimentat numarul de trupe in cele doua regiuni fara sa notifice NATO, o consecinta a denuntarii de catre Rusia a Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa. Alianta Nord-Atlantica a condamnat ieri actiunile agresive ale Rusiei. "Initiativele si retorica Moscovei au agravat tensiunile si au subminat integritatea teritoriala a Georgiei", a declarat ieri, la Bruxelles, purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai. "Aliatii sunt unanimi in sustinerea integritatii teritoriale a Georgiei si nu vor recunoaste sau sustine vreo initiativa care submineaza aceasta suveranitate", a avertizat el. La randul ei, Casa Alba a tinut sa-si exprime "ingrijorarea" fata de ultimele actiuni ale Moscovei.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă