» Anuntul de ieri privind o revenire-surpriza a cresterii economice in al doilea trimestru in Germania si in Franta alimenteaza speranta unei iesiri progresive, dar mai rapide, din criza economica in zona euro, chiar daca pentru moment aceasta se afla in recesiune.
Dupa patru trimestre consecutive de contractie a Produsului Intern Brut (PIB), Germania, prima economie a zonei euro, si Franta au anuntat ieri o revenire surprinzatoare a cresterii lor cu un procent identic de 0,3% comparativ cu primul trimestru. In schimb, Oficiul european de statistica Eurostat arata ca, pe ansamblul zonei euro, economia este inca in contractie pentru al cincilea trimestru consecutiv.
Ministrul german al Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, a salutat revenirea neasteptata a cresterii economice in Germania, dar a subliniat ca nu exista "motive de satisfactie", avertizand ca drumul care va duce economia germana la nivelul anului trecut este inca lung. "Stabilizarea economiei in al doilea trimestru s-a dovedit mai buna decat am prevazut. (…) Cifrele ne dau curaj, arata ca ce a fost mai grav este in spatele nostru."
Germania a cunoscut in al doilea trimestru o crestere a PIB, desi economistii se asteptau la un recul. Este prima oara dupa un an cand economia germana inregistreaza o rata pozitiva, dar va trebui sa surmonteze mai multe obstacole, printre care riscurile penuriei de credite si cresterea somajului. Desi guvernul german vorbeste oficial de o recesiune istorica de peste 6% pe ansamblul anului, estimarile se indreapta spre o posibila abandonare a acestei previziuni.
Franta a anuntat si ea, prin Institutul de statistica (INSEE), o revenire a cresterii in acelasi interval de referinta – 0,3% din PIB –, contrar tuturor previziunilor. Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, declara la radio ca, "dupa patru trimestre de crestere negativa, Franta iese in sfarsit din zona rosie", dar avertiza ca situatia pietei locurilor de munca va ramane dificila in viitoarele trimestre. Revenirea cresterii este cu adevarat o surpriza, avand in vedere ca INSEE mergea pana in prezent pe un recul de 0,6% al PIB in trimestrul doi, iar Banca Frantei prevedea pentru iulie o scadere de 0,4% pentru aceeasi perioada.
Anunturile celor doua state considerate "motorul european" acrediteaza ideea unei iesiri din criza a marilor economii dezvoltate, teza acreditata din ce in ce mai insistent in ultimul timp. Cheltuielile de consum ale familiilor, motor traditional al cresterii franceze, continua sa reziste si chiar s-au accelerat usor, de la plus 0,2% la plus 0,3%. In schimb, investitiile s-au repliat din nou, dar anuntul cresterii economice se alatura altor semnale incurajatoare, cum ar fi cresterea productiei industriale si revenirea moralului intreprinzatorilor.
Contrar Frantei si Germaniei, PIB este in recul cu 0,9% in Olanda, cu 0,5% in Italia, cu 0,4% in Belgia si Austria, iar performantele pe ansamblul UE sunt mai rele decat in zona euro. In afara acestei zone, Marea Britanie acuza o scadere de 0,8%, Estonia de 3,7%, Romania de 1,2%, iar Ungaria de 2,1%.
» Optimism prudent
Pe celalalt tarm al Atlanticului, Banca Centrala a SUA (FED) a decis mentinerea ratei dobanzii apropiata de zero si a dispozitivului sau contra crizei, mobilizand sute de miliarde de dolari pentru continuarea "ameliorarii conditiilor globale pe pietele de credit". Asemenea Bancii Centrale Europene (BCE), Rezerva Federala a hotarat ramanerea ratei sale la un nivel scazut record, in marja de 0-0,25%, decisa in decembrie, preferand sa mizeze pe prudenta si sa nu suscite sperante exagerate, care ar risca sa compromita relansarea asteptata pentru trimestrul in curs. Conjunctura pietelor financiare s-a ameliorat in saptamanile recente si cheltuielile pe familie, vitale pentru economia americana, au continuat sa dea semne de stabilizare, dar aceste semne raman constranse de continuarea pierderii de locuri de munca, de o crestere foarte lenta a veniturilor, de o scadere a patrimoniului imobiliar si de un credit restrans.