1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDucele de Palma, ginerele acuzat de deturnare de fonduri

Ducele de Palma, ginerele acuzat de deturnare de fonduri

După ginerele său, după propria fiică, a venit rândul regelui Juan Carlos să fie implicat în ­scandalul Noos, care, alături de cel al  „seifurilor negre“ care planează asupra Partidului Popular, nemulţumeşte profund spaniolii, afectaţi de criza economică şi de un şomaj care a ajuns la 26%.

Inaki Urdangarin, fost jucător de handbal profesionist căsătorit cu fiica regelui Spaniei, infanta Cristina, este acuzat că şi-a folosit puternicele relaţii pentru a obţine contracte publice pentru organizarea de evenimente în Majorca şi în alte locuri din Spania. El a fost audiat sâmbătă de un tribunal din Majorca, fiind acuzat de fraudă fiscală şi deturnare de bani. Fundaţia Noos, cu scop nelucrativ, condusă până în 2007 de soţul infantei Cristina, este suspectată că a suprafacturat conferinţele organizate pe piaţa sporturilor şi a transferat banii în secret în străinătate. Asociatul lui Inaki Urdangarin, Diego Torres, a făcut dezvăluiri şocante în faţa judecătorului Jose Castro, cei doi fiind urmăriţi în justiţie pentru deturnarea a circa 15 milioane de euro din conturile Noos.

Diego Torres a prezentat judecătorului  zeci de mailuri care dovedesc implicarea infantei Cristina – atunci membru al Consiliului de Administraţie al institutului. În prezent, fiica mai mică a regelui este singura dintre cei cinci membri ai Consiliului Noos care nu a fost pusă sub acuzare. Dar Torres a mers mai departe şi a declarat că fiecare operaţiune a Noos era supervizată  şi controlată de Casa Regală, cu alte cuvinte susţinută chiar de rege, pentru obţinerea de noi contracte. Presa spaniolă a publicat articole dure referitor la această nouă afacere care deranjează Casa Spaniei, deja zguduită de diferite scandaluri în ultimii ani.

Regele, ginerele şi amanta

Sâmbătă, cotidianul El Mundo nu a ezitat să publice pe prima pagină fotografia amantei regelui, Corinna Zu Sayn-Wittgen­stein, o prinţesă germană implicată şi ea în scandalul Noos. În fapt, Mundo a descoperit o afacere în afacere, implicându-l pe Urdangarin şi pe cea numită de presă „amica intimă a regelui“. Având în vedere amploarea implicării membrilor familiei regale în scandal, analiştii estimează că suveranul spaniol ar putea fi constrâns să se exprime. Şi, după renunţarea Papei, destui spanioli îşi imaginează scenariul abdicării actualului şef al statului spaniol.

În 2012, Juan Carlos a făcut tot posibilul să stea la distanţă de scandalul Urdangarin, dar este posibil ca anul 2013 să nu îi mai ofere această şansă. Dacă scandalul safariului său în Botswana este cel mai simbolic, cel al presupuselor învârteli ale ginerelui său este mult mai periculos pentru regele Spaniei şi pentru monarhie.

În prezent inculpat pentru deturnare de fonduri publice în afacerea Noos, Inaki Urdangarin este suspectat că a manevrat pentru a intra în comitetul director al unei alte fundaţii, Laureus, şi asta cu complicitatea Corinnei Zu Sayn-Wittgenstein, cea care trece drept iubita regelui.

Ieri, El Mundo releva că unul din mailurile depuse de Torres demonstrează că prinţesa germană l-a ajutat pe Urdangarin să intre în conducerea fundaţiei Laureus, organizaţie non-profit dedicată sportului. Cu un salariu între 200.000 şi 250.000 euro. Frumoasa prinţesă blondă de 47 de ani, prezentată de presă ca amanta regelui, a declarat că Juan Carlos a fost informat de această manevră. „Tandra amică“ a regelui Spaniei este o persoană publică şi revine în atenţia media în această sumbră afacere de deturnare de fonduri.

Majoritatea spaniolilor au aflat de existenţa acestei prinţese germane şi de „tandreţea“ ei pentru şefului statului lor în cadrul scandalului partidei de vânătoare de elefanţi din Botswana la care a participat monarhul spaniol, o aventură soldată cu fractura unui şold regal. Regele Spaniei, un idol al poporului spaniol, ­şi-a văzut reputaţia serios afectată după dezvăluirea participării sale la  un safari în Botswana – organizat chiar de amanta sa – şi care a costat 30.000 euro, într-o perioadă de criză economică în Spania.

O partidă scandaloasă de vânătoare pentru un preşedinte de onoare al WWF Spania, foarte grijulie pentru prezervarea elefanţilor în Africa. Faptul că Juan Carlos şi-a fracturat un şold cu acea ocazie a lăsat spaniolii total indiferenţi. Mai importantă a fost participarea la uciderea unui elefant, ceea ce a adus în memorie partidele de vânătoare ale regelui în România şi Rusia, unde ţintele erau urşii. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă