3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a încercat Voronin să îl mituiască pe liderul PD

Cum a încercat Voronin să îl mituiască pe liderul PD

Fostul preşedinte de la Chişinău Vladimir Voronin a încercat în 2009 să îi ofere 10 milioane de dolari preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, pentru a menţine Partidul Comunist la putere. În 2009, Lupu a refuzat. Azi, situaţia politică de la Chişinău este similară cu cea din 2009.

Conform telegramei transmise Washingtonului în septembrie 2009 de către Ambasada SUA la Chişinău, Voronin, pe atunci încă preşedinte al Moldovei, l-a convocat pe 7 septembrie 2009 pe liderul PD, Marian Lupu, la reşedinţa de la ţară pentru a-i propune să facă o coaliţie de centru-stânga între Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) şi PD, formaţiunea înfiinţată de Lupu după demisia din PCRM, Lupu să obţină susţinere în Parlament pentru a fi ales preşedinte, iar Voronin să preia conducerea Parlamentului.Refuzat de Lupu, care părăsise PCRM în iunie 2009, preşedintele Voronin i-a propus atunci interlocutorului său 5 milioane de dolari pentru a reveni în PCRM. Lupu l-a refuzat din nou, iar Voronin a ridicat miza la 10 milioane de dolari. Atunci, Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerându-i lui Voronin să-i dea cele opt voturi de care liderul PD avea nevoie pentru a fi ales şef al statului de către Parlament, Voronin urmând să obţină imunitate pentru sine şi familia sa.

Voronin confirmă râzând zgomotos

Această scenă i-a fost relatată ambasadorului american chiar de către Lupu, precizează cotidianul francez Le Monde, care a analizat telegrama. Diplomatul SUA a vrut însă să verifice şi din altă sursă versiunea lui Lupu şi a vorbit direct cu Vladimir Voronin pe 14 septembrie 2009. Liderul comuniştilor a confirmat că a avut două întâlniri private cu liderul PD şi că i-a propus să facă o coaliţie.

„Potrivit lui Voronin, Lupu a părut «pierdut», dar a spus că nu poate accepta o asemenea ofertă”, relatează ambasadorul într-o notă datată 16 septembrie 2009. Voronin nu a recunoscut direct că i-a propus mită lui Lupu, dar, răspunzând unei întrebări a ambasadorului, care a vrut să ştie ce i-a oferit lui Lupu la acea întâlnire, Voronin a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetul mare ridicat care, fără cuvinte, părea o confirmare tacită „că ştie că se ştie”. Voronin a spus că, din punctul său de vedere, Lupu se află sub influenţa „unei puteri externe”, fără a preciza însă dacă este vorba despre Rusia, România sau Statele Unite.

Examenul secret dat de Lupu în Moscova

Conform Le Monde, la momentul respectiv ruşii făcuseră deja cunoştinţă îndeaproape cu Marian Lupu. Pe 12 august 2009, la două luni după ce părăsise PCRM, oferind o şansă opoziţiei de la Chişinău să îl dea jos pe Voronin şi PCRM, în cel mai mare secret şi trecând prin Budapesta, acesta fusese la Moscova pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel. Examinarea a fost făcută de doi bărbaţi a căror identitate Lupu a refuzat să le-o dezvăluie americanilor.

Această întâlnire a durat două ore şi a semănat cu un interviu pentru angajare sau cu o evaluare psihologică şi politică completă, i-a relatat Lupu ambasadorului american: „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a determina poziţiile sale asupra unor probleme precum imunitatea lui Voronin, neutralitatea Moldovei şi şcolile în limba rusă din Moldova”.

Voronin ar vrea şi azi o alianţă cu Lupu

Deşi relatarea ambasadorului american la Chişinău se referă la negocierile politice privind deblocarea crizei politice din Moldova desfăşurate în toamna lui 2009, în mod ironic, şi azi, după alegerile anticipate de săptămâna trecută, contextul politic de la Chişinău este similar. Ca şi în 2009, PCRM are cele mai multe locuri în noul Legislativ, însă are nevoie de ali-aţi pentru a putea impune preşedintele, în aceeaşi situaţie aflându-se şi Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care, spre deosebire de 2009, are nevoie de două, nu de opt voturi pentru a alege propriul candidat la preşedinţie. Conform datelor finale furnizate de Comisia Electorală, în urma alegerilor de duminică, PCRM va avea 42 de mandate, liberal-democraţii premierului Vlad Filat 32, Partidul Democrat, al lui Lupu, 15 fotolii de parlamentar, iar liberalii preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu, vor ocupa 12 locuri în Legislativ. Pentru desemnarea şefului statului e nevoie de o majoritate de 61 de mandate, pe care Voronin nu o va putea obţine nici dacă de data aceasta va fi convingător în „negocierile” cu fostul său coleg de partid, Marian Lupu. Liderul PCRM a precizat, de altfel, că este dispus să negocieze un acord postelectoral atât cu PD, cât şi cu PDLM-ul condus de premierul în exerciţiu Vlad Filat.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă