16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCIA, infiltrata de Al Qaeda

CIA, infiltrata de Al Qaeda

» Autorul atentatului sinucigas care pe 30 decembrie a ucis sapte agenti CIA intr-o baza americana din Afganistan era un agent iordanian care, desi era considerat loial spionajului iordanian si CIA, lucra de fapt pentru Al Qaeda. Incidentul – cel mai grav atac asupra serviciilor de informatii SUA din 1983 incoace – releva capacitatea organizatiei lui Osama bin Laden de a infiltra serviciile de informatii occidentale.

Potrivit unor fosti oficiali din guvernul american, citati de Washington Post, atacatorul sinucigas, pe nume Umam Halil Abu-Mulal al-Balawi, in varsta de 36 de ani, le-a intins agentilor CIA si coordonatorului sau iordanian o capcana pe care acestia nu au fost capabili sa o detecteze. El le-a cerut ofiterilor americani si iordanieni o intalnire "urgenta", pretextand ca are informatii despre tinta pe care o avea desemnata – mana dreapta a lui Osama bin Laden, doctorul egiptean Ayaman al-Zawahiri, considerat coordonatorul operativ al gruparii teroriste.

Potrivit NBC News, statutul de agent al CIA si al serviciilor iordaniene i-a permis lui al-Balawi sa ocoleasca controalele stricte de la intrarea in baza Chapman, din provincia afgana Khost, si sa intre in incinta cu un dispozitiv explozibil asupra sa. Imediat ce a ajuns in preajma agentilor americani, al-Balawi a detonat bomba, ucigand sapte agenti CIA si pe ofiterul iordanian care raspundea de coordonarea sa. Alte sase persoane din interiorul bazei – agenti si militari americani – au fost ranite in atacul sinucigas comis de iordanian.

Initial, autoritatile SUA au vorbit de atacul unui militar afgan sau al unui informator local, in care ar fi fost ucisi sapte soldati americani. Detaliile iesite la iveala ulterior aveau sa dezvaluie insa o versiune mult mai ingrijoratoare: CIA, serviciul de informatii al SUA, a fost victima unei sofisticate operatiuni de infiltrare din partea Al Qaeda, soldata cu cele mai grave pierderi pentru agentie din 1983 si pana in prezent. In acel an, atacul cu bomba asupra Ambasadei americane din Beirut, din timpul razboiului civil din Liban, a ucis opt ofiteri CIA, alaturi de alti 53 de diplomati si militari americani.

Cum a fost posibila o astfel de bresa in securitatea si sistemul de verificare ale informatorilor in cazul uneia dintre cele mai temute agentii de informatii din lume? Raspunsul pare sa fie legat direct de una dintre problemele cu care agentia se confrunta dupa atacurile de la 11 septembrie 2001: carenta de resurse si surse umane pentru operatiunile impotriva terorismului.
Al-Balawi, medic de profesie, fusese trimis in Afganistan de Dairat al-Muhabarat al-Ammah, serviciile de securitate iordaniene care, dupa 1994 – anul in care Regatul Hasemit a incheiat pacea cu Israelul –, au devenit unul dintre cei mai importanti aliati ai CIA in regiunea Orientului Mijlociu si nu numai. Al-Balawi, originar din orasul Zarqa, localitatea natala a lui Abu Musab al-Zarqawi, temutul lider Al Qaeda in Irak, ucis de fortele SUA in 2006, fusese arestat de al-Muhabarat in 2007 pentru legaturi cu miscarile jihadiste. In inchisoare insa, el i-a convins pe agentii iordanieni ca a renuntat la viziunile radicale si ca este dispus sa lucreze pentru al-Muhabarat. Formatia de medic si legaturile anterioare il indicau drept un posibil element valoros pentru urmarirea lui Ayman al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia Al Qaeda, si el medic de profesie, iar agentii iordanieni, in colaborare cu CIA, au decis sa-l trimita in Afganistan. Aici, inainte de atacul sinucigas, al-Balawi a castigat increderea americanilor furnizand informatii reale si utile, activand in ochii CIA sub acoperirea de militant pentru jihad, deghizare care, considerau coordonatorii sai, era credibilizata de arestarea din 2007 si de activitatea anterioara. Al-Balawi ramasese insa fidel cauzei jihadului.

Tensiuni
» US Army critica dur CIA
Dezvaluirile privind infiltrarea CIA, venite in urma atacului din provincia afgana Khost, au aparut concomitent cu un raport al spionajului militar american din Afganistan, care pune la zid activitatea agentilor civili din teatrul de operatiuni, calificand-o drept "marginal relevanta" pentru misiunea asumata de SUA in aceasta tara. Intr-un raport dat publicitatii de inflentul think-tank din Washington, Center for New American Security, generalul Michael Flynn, comandantul operatiunilor de informatii ale Armatei SUA din Afganistan, afima ca "vastul aparat de informatii (civil – n.n.) nu este capabil sa raspunda la intrebari fundamentale despre mediul in care actioneaza fortele SUA si aliatii lor".

"Ofiterii de informatii si analistii nu pot face altceva decat sa ridice din umeri ca raspuns la intrebarile decidentilor de rang inalt", continua Flynn, subliniind ca agentii CIA "nu cunosc economia locala si marii proprietari, au o imagine neclara cu privire la centrele si agentii de putere si modul in care acestia pot fi influentati… si nu mentin relatii cu oamenii aflati in cea mai buna pozitie pentru a furniza raspunsuri".

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă