O explozie uriaşă produsă la centrala nucleară iraniană Fordow – un adevărat bunker subteran secret – a distrus o mare parte a instalaţiilor şi a prins în adâncuri circa 240 de persoane. Potrivit unui fost ofiţer de informaţii iranian, este vorba de cea mai mare operaţiune de sabotaj din ultimele decenii. Teheranul dezminte informaţiile.
Potrivit unei surse din cadrul forţelor de securitate care protejează Fordow, o explozie care a avut loc luni, 21 ianuarie, la ora 11.30, ora Teheranului, a zguduit situl ascuns la 300 metri sub un munte, amplasament ales pentru a-l feri de lovituri aeriene şi de majoritatea bombelor anti-bunker.
Un responsabil al serviciilor secrete israeliene, citat de cotidianul londonez Times, a confirmat informaţiile potrivit cărora explozia uriaşă care a avut loc la situl subteran al uzinei nucleare Fordow din Iran a provocat daune considerabile. Peste 200 de angajaţi sunt prizonieri sub ruine şi World Net Daily precizează că explozia a fost atât de puternică încât toate clădirile au fost avariate pe o rază de 5 km. Forţele iraniene de securitate au impus o rază de siguranţă şi autostrada Qom-Teheran a fost închisă câteva ore după explozie. Cele două ascensoare sunt scoase acum din funcţiune. Unul a fost coborât la circa 240 m şi a fost utilizat pentru a ajunge la camerele de centrifugare, al doilea a fost dus în adâncimea maximă pentru a transporta echipament greu şi hexa-florură de uraniu. Sursa irania-nă citată de Times a mai precizat că ieşirea de urgenţă a sitului este inaccesibilă.
Centrala nucleară de la Fordow este o instalaţie secretă, descoperită de la început de serviciile secrete occidentale, şi devenită centrul activităţii nucleare iraniene. Amplasamentul ei, în apropierea oraşului iranian Qom, este supravegheat de numeroase ţări pentru că dispune de 2.700 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului la 20%. În ultima vreme, experţii au precizat că tehnicienii iranieni au reuşit în câteva săptămâni să crească îmbogăţirea uraniului la un nivel care este utilizabil în scopuri militare. Situl nuclear Fordow, ascuns în profunzimea muntelui, reprezintă o ţintă de mare anvergură unde recent s-a atins capacitatea nucleară, ca urmare Iranul putând înmulţi de patru ori rata îmbogăţirii uraniului.
Informaţiile unui agent CIA
Disidentul iranian, agent al CIA, cunoscut sub numele de Reza Kahlili a declarat pentru Jerusalem Post că explozia care a avariat instalaţiile nucleare de la Fordow este „cel mai mare caz de sabotaj din ultimele decenii”.
Organizaţia iraniană pentru energie atomică a respins informaţiile privind o explozie la Fordow, pe care le-a caracterizat drept „propagandă occidentală”, în timp ce Sunday Times a citat datele serviciilor secrete israeliene ca pe o confirmare a exploziei. Khalili declara ieri că mai multe informaţii vor fi disponibile pentru a verifica incidentul. „Este inima programului nuclear iranian. Este esenţial pentru regim, pentru activităţile şi programul său nuclear. Dacă o astfel de lovitură a fost dată la Fordow, ea afectează Iranul în mod drastic. Ei ajunseseră să îmbogăţească uraniul cu 20% şi se aflau în creştere de producţie.”
Khalili este un pseudonim folosit pentru a-l proteja de regimul iranian, a publicat „A Time To Trahir” în 2010, în care a descris drumul care l-a dus de la Gardienii Revoluţiei la statutul de agent al CIA în anii 1980. În prezent locuieşte în California şi este în contact cu un număr de iniţiaţi din cadrul serviciilor secrete iraniene şi din cadrul comunităţii de securitate, inclusiv din serviciile şefului suprem al Iranului.
Întrebat de ce imaginile prin satelit nu au prins eforturile de salvare de la Fordow, Kahlili a declarat că agenţiile iraniene de informaţii pot vira fluxurile satelitare. „Este un moment delicat şi sunt sigur că în curând, foarte curând, vor filtra mai multe informaţii.” El a mai subliniat că în cadrul Republicii islamice „primul suspect este Israelul”. „Am verificat informaţia potrivit căreia a avut loc o reuniune, convocată de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi se decisese să ac-ţio-neze în Liban. O cerere a fost făcută către şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, anume de a părăsi localităţile din sudul Libanului. A fost luată o decizie de a se pregăti lansarea de rachete contra Israelului din anumite zone din Liban.” Khalili a declarat că una dintre sursele care iniţial au divulgat informaţii despre explozia de la Fordow pro–vine din interiorul forţelor de securitate care păzesc situl nu-clear şi pentru protejarea acestei surse nu au fost date informaţii precise ale atacului. A doua sursă provine din Ministerul iranian al Informaţiilor, Khalili subliniind dificultatea ob-ţinerii de informaţii în afara Iranului. Autorităţile iraniene nu au făcut încă progrese în încercarea de a intra la Fordow. Ministerul Apărării de la Teheran trimite vehicule de foraj, ace-leaşi pe care le foloseşte pentru a săpa tunele, şi utilizează instalaţii subterane, pentru a vedea dacă pot avansa în deschiderea de căi de urgenţă, pentru că ele s-au prăbuşit. Printre cei care se află sub ruine sunt zeci de cetăţeni străini, angajaţi în urma contractelor cu oameni de ştiinţă. Khalili mai precizează că săptămâna trecută la Teheran a avut loc o a doua explozie misterioasă, într-o bază numită „21 Hamza”, soldată cu doi răniţi. Şi acolo serviciile secrete iraniene suspectează un sabotaj.