Acordul a fost semnat ieri la Sofia "dupa negocieri intense" si "gratie interventiei presedintelui Putin", a declarat primul ministru bulgar, Serghei Stanisev. Valoarea segmentului bulgar al gazoductului este de 1,4 miliarde euro din costul total de 10 miliarde. Cantitatea de gaz care va tranzita Bulgaria va creste cu 30 miliarde m3 pe an fata de 17 miliarde m3 in prezent.
Gazoductul South Stream este unul dintre concurentii directi ai proiectului gazoductului european Nabucco, la care Bulgaria este, de asemenea, parte alaturi de Turcia, Romania, Ungaria si Austria, dar care, spre deosebire de South Stream, ar ocoli complet Rusia. South Stream urmeaza sa porneasca din portul rusesc Beregovaya, din acelasi punct din care porneste si conducta submarina Blue Stream, spre Turcia. De aici, va parcurge aproximativ 900 de kilometri pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria, uneori la o adancime de 2 km. De aici se bifurca. Segmentul sudic se indreapta spre Italia, pe sub Stramtoarea Otranto. Al doilea segment, care trebuia sa se indrepte initial spre Ungaria via Romania, va lua directia Serbiei, unde Gazprom doreste sa construiasca, din ratiuni geopolitice, un depozit de gaz care sa devina un centru important de distributie a gazelor in Europa.
In cele doua zile cat a stat la Sofia, Putin a mai semnat un acord in valoare de 4 miliarde euro privind constructia centralei nucleare de la Belene, prima centrala nucleara din Uniunea Europeana construita de rusi, si acordul privind constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis, detinut in proportie de 51% de Gazprom.
Bulgaria a devenit astfel un important centru energetic regional, dar Putin nu s-a ferit sa le aminteasca bulgarilor ca exista un pret: "Cel mai important lucru pentru noi este ca Bulgaria sa nu dezvolte o politica de aparare care sa se supuna imperativelor de securitate ale altora. Noile obligatii de aliat NATO nu trebuie sa se transforme intr-o bariera in calea extinderii relatiilor cu Rusia", a declarat Putin.
Gazprom planuieste sa construiasca un surplus de conducte (…) pentru a putea favoriza ulterior o directie, o tara sau anumiti lideri nationali, potrivit unui sistem controlat de Moscova. Kremlinul cauta sa devina managerul politic al sistemului de alimentare cu gaz a Europei."
Vladimir Socor,
analist Jamestown Foundation