17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialBerlusconi vrea omerta in Europa

Berlusconi vrea omerta in Europa

» Premierul italian, Silvio Berlusconi, a cerut comisarilor europeni si Serviciului de comunicare al Comisiei Europene sa nu mai faca declaratii publice, pentru ca, zice el, comunicarile de la Bruxelles le ofera "munitie" politica adversarilor sai din Italia.

Conform pretentiilor expuse de Berlusconi, purtatorii de cuvant ai Comisiei si chiar si comisarii europeni nu trebuie sa mai vorbeasca public despre nimic. "Exista o problema pe care o voi ridica la urmatorul Consiliu al sefilor de stat si de guvern si pozitia mea va fi clara si hotarata: nu vom mai vota, vom bloca activitatea Consiliului daca nu se va stabili ca nici un comisar si nici un purtator de cuvant nu mai pot interveni public pe nici un subiect", a vituperat Berlusconi, intrebat de ziaristi cu privire la reactia Comisiei Europene fata de noua politica de imigratie a Italiei. "Sa intervina doar presedintele Comisiei si purtatorul sau de cuvant. In cazul in care comisarii si purtatorii de cuvant continua cu declaratii urate, cum au facut in toti acesti ani, trebuie concediati", si-a expus Berlusconi solicitarile.

Liderul italian nu a ezitat sa-si explice motivele. "Este inacceptabil, pentru ca nu fac altceva decat sa ofere munitie opozitiei", a dezvaluit Berlusconi perspectiva sa asupra misiunii Serviciului de comunicare al Comisiei Europene.
Iesirea intempestiva si amenintarile fara precedent formulate de premierul italian la adresa celorlati lideri europeni au venit ca urmare a declaratiei unui reprezentant pentru presa al Comisiei Europene. Intrebat de ziaristi despre un incident din Marea Mediterana, in urma caruia paza de coasta italiana a intors spre Libia un vas cu circa 70 de emigranti, britanicul Denis Abbot a precizat ca Executivul UE a cerut Romei clarificari cu privire la noua politica de imigratie a Italiei.

 

"Comisia subliniaza ca orice fiinta umana are dreptul sa depuna o solicitare pentru recunoasterea statutului de refugiat sau pentru acordarea de protectie internationala", a adaugat Abbott, amintind ca, in conformitate cu deciziile Curtii Europene pentru Drepturile Omului, "statele nu pot respinge refugiati la frontiera teritoriilor in care viata si libertatea lor pot fi amenintate din cauza rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un grup social sau a convingerilor lor politice".
In esenta, purtatorul de cuvant al Comisiei nu-i reprosa guvernului italian decat ca a decis sa aplice Acordul de readmisie incheiat recent cu Libia fara sa mai respecte jurisprudenta CEDO, care cerea ca mai intai sa analizeze eventualele cereri pentru acordarea de azil. Conform reglementarilor Consiliului Europei si dreptului international, orice stat are dreptul suveran de a aproba sau nu solicitarile de azil, pe baza dovezilor aduse de solicitant si  situatiei democratice din tara in care risca sa fie returnat.

 

Amenin-tarile formulate de Berlusconi au fost taxate de membrii grupului socialist din Parlamentul European, care i-au cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, sa reactioneze "imediat impotriva acestui revoltator atac asupra institutiilor europene". Oricat de legitima, cererea socialistilor are un substrat politic – acelasi cu cel al pretentiilor formulate de Berlusconi: Barroso spera sa fie reconfirmat in fruntea Comisiei, va avea nevoie de multa diplomatie, deoarece, pentru a ramane inca patru ani sef al Executivului UE, are nevoie de sprijinul tuturor liderilor europeni, precum si de o majoritate de confirmare la votul din Parlamentului European.

» Berlusconi se razboieste si cu Vaticanul
Pe langa confruntarea pe care a demarat-o cu Executivul comunitar, premierul Berlusconi se afla in prezent in mijlocul unui incident tensionat cu Vaticanul. seful episcopilor italieni, Angelo Bagnasco, a denuntat atacurile cotidianului Il Giornale, apartinand familiei Berlusconi, impotriva directorului Avvenire, ziarul Conferintei Episcopilor Italieni. Il Giornale a relatat recent, pe prima pagina, ca Dino Boffo, directorul Avvenire, ar fi homosexual si s-ar afla in evidenta politiei dupa ce ar fi hartuit-o telefonic pe sotia unui barbat cu care ar fi avut o relatie. Atacul asupra lui Boffo, care a primit sustinere inclusiv din partea Suveranului Pontif, a determinat Vaticanul sa anuleze o intalnire intre Berlusconi si mana dreapta a Papei Benedict al XVI-lea, Tarcisio Bertone. Intalnirea cu Bertone ar fi urmat sa-i dea posibilitatea lui Berlusconi sa-si afiseze bunele relatii pe care le mentine cu Vaticanul, in ciuda scandalurilor din ultimele luni privind divortul si relatiile sale extraconjugale.

Cele mai citite

Marile companii Tesla, Amazon și Meta subminează democrația

Unele dintre cele mai mari companii din lume au fost acuzate că subminează democrația din întreaga lume prin sprijinirea financiară a mișcărilor politice de...

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă