4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Recunoaşterea autorităţii provizorii de la Benghazi-prematură; Gaddafi nu mai e soluţie

Băsescu: Recunoaşterea autorităţii provizorii de la Benghazi-prematură; Gaddafi nu mai e soluţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că decizia privind instituirea unei zone de exludere aeriană în Libia nu ar aparţine Consiliului European, ci NATO, şi că recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Benghazi este prematură, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă preşedintele francez a avut o ieşire nervoasă la Consiliul European în urma discursului său legat de liniile de acţiune privind Libia, Băsescu a răspuns: „Nu. Cel puţin nu în Consiliu”.

Întrebat dacă a avut un dialog cu Sarkozy în nota „imaginilor mult comentate” de la Summit-ul NATO, Băsescu a răspuns: „Nu, nu ştiu ce imagini exact aţi văzut dumneavoastră”.

„Vă pot spune că acolo, în jurul mesei, şefii de stat şi de guvern îşi spun părerile pro şi contra legate de propuneri. Iar punctul de vedere al României a fost categoric că Uniunea Europeană, sediul problemei, instituirea zonei de excludere aeriană – no fly zone – nu este la Consiliul European, ci la NATO. De asemenea, în ceea ce priveşte recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Benghazi – o altă propunere, să recunoaştem această autoritate – mi s-a părut prematură, mai ales că în fruntea ei nu este nimeni altcineva decât ministrul de Justiţie al lui Gaddafi”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că „este problema Franţei” ceea ce susţine şi că el a adus toate argumentele că România nici nu poate să recunoască acea autoritate, cel puţin în stadiul actual.

Preşedintele a menţionat că acea autoritate poate avea însă calitatea de interlocutor, dar nu poate să fie recunoscută ca noua putere în Libia, cu atât mai mult cu cât nu controlează nicio instituţie a statului libian.

„Deci, ce să recunoşti? Un grup de foşti miniştri ai lui Gaddafi pe care i-a prins supărarea la Benghazi şi s-au gândit ei să fie comitetul naţional provizoriu. Cu ce sunt mai puţin responsabili de situaţia din Libia aceşti foşti miniştri decât Gaddafi însuşi? Deci, categoric nu aveam niciun argument în susţinerea poziţiei exprimate de preşedintele Sarkozy să recunoaştem această autoritate provizorie. Iar în aceea ce priveşte instituirea zonei de interdicţie aeriană, aici riscurile erau, după părerea noastră, foarte mari. Vreau să înţelegem foarte bine ce înseamnă zonă de interdicţie aeriană: înseamnă război. Asta înseamnă zonă de interdicţie aeriană. Adică, înainte de a putea să interzici prin propriile tale aeronave zborul în spaţiul aerian libian a aeronavelor libiene, întâi trebuie să bombardezi la sol toate instalaţiile care îţi pot pune, îţi pot periclita siguranţa propriilor tale avioane”, a adăugat şeful statului.

El a mai arătat că, deşi şi Uniunea Europeană are o politică militară, o politică de apărare, dar nu are mijloace să facă aşa ceva.

„Ori sediul problemei era câţiva kilometri mai încolo de Consiliul European, era la sediul NATO, tot în Bruxelles. Iar joi – Consiliul a fost vineri – joi fusese Consiliul NATO, unde noi am fost reprezentaţi şi de Ministerul Apărării, şi de ambasadorul nostru şi se constatase că nu există, în primul rând, informaţiile necesare pentru analiza situaţiei şi oportunităţii acţiunii, şi, în al doilea rând, nu era o unanimitate a punctelor de vedere a statelor membre NATO. S-a amânat o nouă analiză, în vederea unei decizii, pentru marţi, pentru mâine. De ce trebui să luăm noi o decizie la Consiliul European, care nu e specializat în aşa ceva, şi să nu aşteptăm o decizie NATO? Unde vă pot spune că reprezentanţii noştri au mandat de la mine să aibă o atitudine pozitivă în raport cu o decizie care ar diminua numărul de morţi din Libia, în acest război civil. Pentru că aceasta este obiectivul principal al deciziei pe care urmează s-o ia NATO: ce facem ca să diminuăm numărul de victime”, a mai precizat Băsescu.

Totodată, el a mai spus că „sunt momente în care oamenii politici trebuie să tragă puţin aer în piept, să respire, să aştepte părerile specialiştilor în aşa ceva” şi că România va fi solidară cu decizia NATO, arătând că românii nu vor face o opinie separată în faţa unei decizii argumentate.

„În niciun caz Gaddafi nu mai este o soluţie pentru Libia. Un şef de stat care trage în propriul lui popor nu-şi mai justifică prezenţa într-o lume democratică. Nu ştiu ce se va întâmpla în Libia, e greu de evaluat. Cert e că trebuie să aşteptăm analizele care vor fi prezentate mâine (marţi – n.r.)”, a conchis Băsescu.

El a mai spus că este exclusă recuperarea creanţelor Libia către România, deoarece dialogul este întrerupt, fiindcă „nu ai cu cine să vorbeşti acum”.

Băsescu a mai precizat că partea română a analizat subiectul legat de posibilitatea intervenţiei militare în zonă. „O impunere a zonei de exclusivitate, de interdicţie aeriană, poate fi urmată, din necesităţi tactice, de intervenţia trupelor terestre. E, atunci putem fi siguri că aducem repede Al-Qaida în nordul Africii, deci chiar la frontiera de sud a UE”, a spus Băsescu. El a precizat că Al-Qaida este o organizaţie care ar profita de existenţa unei stări conflictuale prelungite în Libia.

Cele mai citite

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă