Noul Guvern, remaniat, al premierului egiptean Essam Sharaf a fost învestit joi, a anunţat agenţia oficială Mena, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Deşi aproape jumătate dintre portofolii au un nou titular, mai mulţi miniştri contestaţi, atât din cauza legăturilor lor cu regimul fostului preşedinte, Hosni Mubarak, cât şi a lipsei de implicare în reforme, rămân în funcţii.
Acest Guvern, a cărui formare a fost întârziată mai multe zile, din cauza unor negocieri şi presiunii străzii, are ca misiune să refacă încrederea în realizarea schimbărilor promise după îndepărtarea lui Mubarak, în februarie.
„Noii miniştri ai Guvernului Sharaf au depus jurământ în faţa mareşalului Hussein Tantaoui, comandantul Consiliului Suprem al Forţelor Armate”, instanţa care conduce ţara de la îndepărtarea lui Mubarak de la putere, a anunţat Mena.
Ministrul Afacerilor Externe, Mohamed el-Orabi, este înlocuit de un alt diplomat de carieră, Mohammed Kamel Amr. La fel stau lucrurile şi cu ministrul Finanţelor, Samir Radwane, care cedează locul unui nou vicepremier, economistul Hazem Beblawi, care va cumula funcţiile.
În schimb, doi politicieni foarte criticaţi, a căror plecare este cerută de manifestanţii din Piaţa Tahrir, la Cairo, îşi păstrează locurile. Este vorba despre ministrul Justiţiei, Abdel-Aziz al-Guindi, şi de ministrul de Interne, Mansour Issaoui.
De asemenea, doi foşti miniştri de pe vremea lui Mubarak fac parte, în continuare, din Guvernul remaniat, şi anume Fayza Aboul Naga (Cooperare Internaţională) şi Hassan Younis (Energie).
Postul de ministru al Antichităţilor nu este prevăzut. Un nou titular, nominalizat în ultimele zile în locul cunoscutului, dar controversatului, arheolog Zahi Hawass, a refuzat funcţia. Potrivit presei, ministerul ar putea dispărea.
Formarea Guvernului, discutată de mai bine de o săptămână, era aşteptată luni, dar a fost amânată în urma dificultăţilor întâmpinate la mai multe portofolii.
De asemenea, aceasta a fost amânată şi pentru că premierul, în vârstă de 59 de ani, a fost spitalizat, din cauza unei extenuări, pentru o scurtă perioadă, luni seara, în vederea efectuării unor analize, dar şi a unei zile de repaus.
Această remaniere a avut loc sub presiunea manifestanţilor, care şi-au instalat tabăra, de aproape două săptămâni, în Piaţa Tahrir, la Cairo, pentru a cere mai multe reforme şi plecarea politicenilor consideraţi apropiaţi fostului regim.