Pentru Alexa Jakab, un simplu politician din Medias, jocurile cercurilor de interese din domeniul energiei se dovedesc a fi mult prea mari, oricat de discret si competent ar fi incercat sa conduca regia aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului.
Batalia pentru piata energetica face vicime printre directorii companiilor de stat care gestioneaza acest domeniu. Sefii „Romgaz” si „Electrica” au fost suspendati din functie recent de ministrul Economiei, Codrut Seres.
In ceea ce priveste suspendarea sefului „Romgaz”, Alexa Jakab, Seres nu a fost foarte clar in explicatii. Ministrul s-a multumit doar sa precizeze ca exista un raport al Corpului de Control efectuat la companie in urma unor sesizari privind cateva achizitii.
Declaratia laconica a lui Seres nu face, insa, decat sa tulbure si mai mult apele intr-un domeniu in care bataliile „subterane” ale cercurilor de interese sunt din ce in ce mai aprige. Reactia directorului „Romgaz”, care a venit la cateva zile de la suspendarea acestuia din functie, nu numai ca nu a lamurit situatia, ci a reusit sa o incurce si mai mult.
Jakab sustine ca cineva are interesul sa-l tarasca intr-un joc murdar fara voia lui, dar nu a precizat cine este acea persoana sau jocurile cui le face. Decizia ministrului Economiei este cu atat mai surprinzatoare cu cat Jakab este primul director al „Romgaz” care nu a fost implicat in scandaluri economice sau politice, iar dupa un raport al Ministerului Economiei si Comertului rezultatele financiare ale regiei sunt bune.
La doar cateva zile dupa ce a luat masura suspendarii celor doi sefi ai regiilor din subordine, Seres a declarat public ca asupra sa se fac diverse presiuni din partea cercurilor de interese din domeniul energetic. Nici ministrul nu a precizat, insa, cine anume a facut presiuni asupra sa si cui se subordoneaza cercurile de interese despre care a vorbit.
Sa fie o legatura intre presiunile facute asupra ministrului si suspendarea din functie a directorului „Romgaz”? Aceasta intrebare asteapta un raspuns din partea celor doua persoane implicate. Cert este ca cel putin in ceea ce priveste privatizarea companiei de la Medias, viziunea directorului Jakab nu era in concordanta cu cea a ministrului Economiei. Daca primul era partizanul unei privatizari cat mai rapide, al doilea a declarat in repetate randuri ca nu doreste sa scape atat de repede de „Romgaz”.
De obicei in spatele acestor declaratii se ascund interese obscure. O privatizare cat mai rapida si transparenta ar fi insemnat indeplinirea unor cerinte impuse de UE. De asemenea, cumpararea „Romgaz” de catre un investitor strategic ar fi insemnat deschiderea unei piete concurentiale in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor de gaz metan. In momentul de fata in Romania singurul producator privat de gaze naturale este OMV.
Poate nu intamplator Jakab a fost suspendat din functie cu doar cateva zile inainte de vizita in Romania a directorului concernului austriac, care a cumparat „Petrom” si controleaza o mare parte din rezervele de gaz. Pe de alta parte, privatizarea „Romgaz”, care pentru ministrul Seres nu constituie o prioritate, ar putea incurca afacerile companiilor care intermediaza importul gazelor din Rusia si Kazahstan, in spatele carora se banuieste ca s-ar afla seful de partid al lui Seres, Dan Voiculescu.