Viceprimarul municipiului Deva, liberalul Florin Oancea, a concesionat un teren de 1.000 de metri patrati din domeniul Primariei catre o firma la care detine 80 la suta din partile so-ciale. Chiar daca legea prevede ca alesul local care are un interes patrimonial intr-un act incheiat de institutia unde activeaza, trebuie sa se abtina de la luarea oricarei decizii referitoare la acel act, acesta a semnat personal contractul de concesiune incheiat cu societatea la care este actionar majoritar.
Oancea nu este la prima isprava de acest fel, el fiind cercetat pe Parchet pentru instigare la fals privind identitatea, dupa ce a fost acuzat ca si-a trimis soferul in locul sau la un examen de masterat. De asemenea, declaratia de interese a viceprimarului, depusa la Primarie, nu este identica cu cea de la Prefectura. Cu toate acestea, pana acum nimeni nu a luat nici o masura legala asupra liberalului.
Imediat dupa ce a fost ales viceprimar al municipiului, Florin Oancea a initiat demersurile pentru concesionarea unui teren unde sa construiasca un sediu si o hala societatii „Dariane Instal”, la care detine 80 la suta din actiuni si care se ocupa cu comercializarea instalatiilor sanitare.
Oancea cere si tot Oancea aproba
Hotararea de Consiliu Local prin care a fost aprobata concesionarea unei suprafete de pamant intravilan, situat in strada Vasile Suiaga, firmei „Dariane Instal” a trecut fara probleme de girul CL, care functioneaza de doi ani ca o masina de vot bine unsa. Nici o hotarare in care era vorba despre anumite interese ale alesilor nu a fost pana acum respinsa de legislativul municipal.
In urma adoptarii hotararii, a fost incheiat contractul de concesiune nr. 17 din 2005 intre Consiliul Local si SC „Dariane Instal”. In locul primarului orasului, Mircia Muntean (PNL), contractul de concesiune a fost semnat de actionarul majoritar al firmei, viceprimarul Florin Oancea, desi legea il obliga pe acesta sa se abtina de la orice decizie referitoare la relatia dintre Primarie si societatea la care este actionar majoritar.
Unde-i lege poate
fi si tocmeala
Legea nr. 393 din 28 septembrie 2004, privind Statutul alesilor locali defineste, la articolul 75, litera „c”, notiunea de interes personal astfel: „Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri”. Oancea are dreptul, in calitate de actionar majoritar, sa ridice dividende de la firma „Dariane Instal”, avand astfel un interes personal fata de societate.
De asemenea, legea prevede ca alesii locali si demnitarii trebuie sa se abtina de la orice decizie in legatura cu persoanele fizice sau juridice fata de care au un interes personal. In aceste conditii, semnatura lui Oancea de pe contractul de concesiune, chiar daca a fost pusa in numele primarului Muntean, este ilegala.
Cu toate acestea, viceprimarul sustine ca nu a incalcat legea. „Nu mai stiu daca eu am semnat acel contract, dar si daca am facut acest lucru nu este nimic ilegal. Firma „Dariane Instal” a trecut prin toate etapele legale ale concesiunii. A existat o hotarare de Consiliu Local prin care a fost aprobata concesiunea, a avut loc o licitatie si dupa acestea s-a incheiat un contract. Daca nu a fost primarul in localitate, probabil ca eu, in calitate de viceprimar, am semnat”, a declarat Florin Oancea. Acesta mai sustine ca totul este absolut legal.
„Timp de patru ani, opt ore pe zi, eu sunt viceprimarul Devei, asa ca am semnat in acesta calitate, chiar daca detin actiuni la SC „Dariane Instal””, a adaugat acesta.
Oancea – un viceprimar cu probleme
Florin Oancea a incalcat de mai multe ori legea in ultimul an. El a omis sa isi treaca in declaratia de interese, depusa la Consiliul Local, toate societatile la care este actionar. In mod misterios, insa, in declaratia de interese depusa la Prefectura Hunedoara sunt mentionate toate firmele viceprimarului.
Trebuie, insa, mentionat ca, desi legea il obliga sa depuna aceeasi declaratie si la Prefectura si la secretariatul Consiliului Local, Oancea nu s-a conformat si cele doua acte nu numai ca sunt diferite din punct de vedere al continutului, ci si al datei.
De asemenea, liberalul este cercetat pentru savarsirea infractiunii de instigare la fals privind identitatea dupa ce si-a trimis soferul la un exemen de masterat in locul sau. Dupa ce a fost descoperit falsul, Florin Oancea a sustinut ca a vrut sa testeze vigilenta profesorilor si seriozitatea institutiei de invatamant la care a fost inscris la masterat.