4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialVarianta defrisarilor, inlocuita cu cea a suprasaturarii solului

Varianta defrisarilor, inlocuita cu cea a suprasaturarii solului

Suprasaturarea solului cu apa este principala cauza a viiturilor produse in urma cu doua saptamani pe Valea Tiblesului (judetul Bistrita-Nasaud) si nu defrisarile. Aceste date reiese dintr-un raport preliminar al Inspectoratului de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj (ITRSV).
Astfel, calamitatile s-ar fi produs din cauza „suprasaturarii solului cu ape pluviale, cazute anterior zilei de 20 iunie”. Acestui fenomen i s-a adaugat precipitatii, care, in ziua respectiva, au depasit 130 l/mp in 15 minute, ceea ce a dus la alunecari masive de teren si la dislocarea a mii de metri cubi de lemn.
Conform primelor estimari facute de silvicultorii de la Ocolul Silvic Beclean, pe raza caruia se afla padurile din Tarlisua, ploile torentiale au antrenat la vale 3800 metri cubi de lemne. Viitura a pornit de pe Valea Uleasa, in amonte de Tarlisua, spre Lunca Sateasca.
Seful Ocolului Silvic, Aurel Suciu, pe raza caruia se afla bazinul forestier Tarlisua, a declarat ca ipoteza defrisarilor ca principala cauza a viiturilor este mai putin plauzibila, intrucat zona este nu doar greu accesibila pentru exploatari forestiere, dar detine si lemn de proasta calitate din punct de vedere economic, iar acest lucru face padurea de aici putin atractiva pentru agentii economici.
De altfel, Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a confirmat faptul ca pentru acest an nu s-a eliberat nici o autorizatie de mediu pentru taieri in zona. Intrucat la Tarlisua padurile sunt imbatranite, pantele abrupte, iar grosimea solului pana la stanca este mica, nici Directia Silvica nu a putut exploata cantitatile de lemn pe care si le-a planificat la inceputul anului si pentru care a primit aprobare de la ITRSV.
Potrivit lui Aurel Suciu, pana la sfarsitul lunii iunie din zona comunei Tarlisua au fost taiate doar 2.200 mc de produse principale de lemn din 3.200 mc aprobati. De altfel, inspectorii ITRSV au decis ca masura de prima urgenta impadurirea bazinetelor cu vai inguste si cu pante cu inclinatie de peste 30 grade, stimularea proprietarilor de a schimba categoria acestor suprafete din pasuni sau fanate in terenuri cu vegetatie forestiera, precum si efectuarea unor lucrari de corectare a vailor cu risc de inundatii. Nu in ultimul rand, ar trebui sa fie organizate campanii de constientizare a populatiei referitoare la importanta avertizarilor date de autoritati.
„Populatia si toate autoritatile trebuie sa se implice si sa-si asume ceea ce inseamna exploatare durabila a padurilor, astfel incat in-teresele ecologice si cele economice sa fie luate in calcul in aceeasi masura”, se arata in raportul preliminar al ITRSV.
Conform evaluarilor facute de silvicultori, ploile torentiale din 20 iunie au afectat 3.514 hectare de teren din bazinul Tarlisua, din care fond forestier – 1.358 ha. Pagubele produse constau in distrugerea a 14 km drum forestier si 20 ha teren forestier care a alunecat cu padure cu tot.

Cele mai citite

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut cu 20% față de 2022, ajungând la 10,3 milioane, conform estimărilor Organizației Mondiale...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă