Cinci dintre fostii angajati ai Punctului de Trecere al Frontierei de la Vama Veche care au fost destituiti pentru implicare intr-o retea de trafic cu tigari si bauturi alcoolice au revenit la fostele locuri de munca. In urma contestatiilor facute, magistratii constanteni au fost nevoiti sa le dea dreptate vamesilor concediati.
Vamesii fusesera concediati anul trecut, in octombrie, cand noua politisti de frontiera si 16 vamesi de la Vama Veche au fost demisi sub acuzatia de contrabanda. Majoritatea celor concediati atunci au contestat in instanta decizia luata de superiori. Dupa mai bine de un an de zile, instanta s-a pronuntat in favoarea vamesilor, astfel ca cinci dintre ei au fost reangajati pe posturile pe care le avau inaintea demiterii. Este vorba de Dorel Blaj, seful vamii, Carmen Dop, Marian Veres, Catalin Bradulescu si A. Badea. Decizia prin care au fost dati afara a venit dupa ce sase limuzine de lux pline cu tigari netimbrate si bauturi alcoolice au fost retinute de politisti dupa o urmarire ca in filme. In timpul audierilor, dupa ce au spus initial ca au gasit bunurile pe camp, soferii au recunoscut ca luasera marfa din magazinele duty-free din Vama Veche, cu ajutorul angajatilor de acolo.
Lupta pentru dreptate
La inceputul acestui an, la Curtea de Apel Constanta, Marian Veres a depus o contestatie in care ataca decizia luata de Agentia Nationala a Vamilor in cazul tigarilor de contrabanda descoperite la intrarea in Mangalia. Astfel, conform actului depus la dosar, in baza Ordinului 8114/21.12.2005, emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Autoritatea Nationala a Vamilor Bucuresti, s-a luat decizia destituirii lui Marian Veres din functia de inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Vama Veche, ca sanctiune disciplinara pentru neindeplinirea indatoririlor de serviciu. Prin contestatia depusa, vamesul a cerut anularea ordinului si reintegrarea in functia publica detinuta si plata de despagubiri egale cu salariul de care a fost lipsit. In fapt, Marian Veres lucreaza in punctul de la Vama Veche din anul 1990. Conform fisei postului, el avea atributii de control vamal asupra mijloacelor de transport marfuri ce tranziteaza Punctul de Frontiera Vama Veche, respectiv verificarea documentelor de insotire a marfii, a cartilor de identificare ale persoanelor fizice ce treceau frontiera, prelevarea de probe in cazul existentei unor suspiciuni de prezenta a unor substante interzise, respectiv controlul antidrog, avand in vedere pregatirea profesionala speciala.
Ancheta sumara
Marian Veres a declarat ca, la scurt timp de la acest incident, impreuna cu ceilalti colegi de munca, a fost audiat de Serviciul Verificari Interne din cadrul Agentiei Nationale a Vamilor, compartiment care a sesizat Comisia de Disciplina, constituindu-se dosarul de cercetare interna 117/2005. Prin raportul 70928/ 12.12.2005, comisia a propus sanctionarea disciplinara in forma cea mai severa dispusa de lege, respectiv destituirea din functie. Referitor la acest act, Marian Veres a reclamat faptul ca ancheta a fost superficiala, fara o minima respectare a prezumtiei de nevinovatie. In ordin s-a specificat ca vamesul nu si-a respectat atributiile de serviciu, prin neefectuarea controlului fizic al persoanelor ce au tranzitat in perioada de referinta punctul de frontiera, permitand astfel intrarea in tara a unor cantitati foarte mari de tigarete, cu incalcarea regulilor vamale. Concluzia anchetatorilor a fost ca prin aceste fapte au rezultat atingeri aduse prestigiului autoritatii vamale si, totodata, incalcari ale prevederilor legale referitoare la indatoririle functionarilor publici. Cu toate ca aceste acuze sunt foarte grave, in contestatia inaintata vamesul a precizat ca ancheta desfasurata de autoritatea vamala nu a probat prin nimic, in mod concret, o legatura de cauzalitate intre scurgerea de marfa din magazinul duty-free in interiorul tarii si incalcarea de catre Marian Veres a atributiilor de serviciu.